Gradska hronika

Gostuša i Stara planina oduševile šeike

Jedinstvena arhitektura nadaleko čuvenog “kamenog sela”, staroplaninske Gostuše, zahvaljujući direktorki niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Eleni Vasić Petrović i njenim saradnicama Ivani Cvetković i docentu dr Ani Momčilović Petronijević, predstavljena je stručnjacima na Međunarodnoj konferenciji u Dubaiju. Kako je Pirotskim vestima kazala direktorka Vasić-Petrović, arhitektura Gostuše, ali i prirodne lepote Stare planine i vodopadi, oduševili su sve prisutne na ovoj prestižnoj Međunarodnoj konferenciji, na kojoj se Srbija po prvi put predstavlja.

gostusa dubai elena (2)

-Ovo je prvi put da se na ovoj međunarodnoj konferenciji predstavlja Srbija i mogu da kažem da su se svi prisutni oduševili onim što su videli. Pored primenjene metodologije i rezultata projekta očuvanja Gostuše, prisutne su oduševile prirodne lepote Stare planine. Tema konferencije koja se održava već 12 godina je bila “Održivo nasleđe-globalna vizija, lokalna iskustva”, a u Dubai smo otputovali na poziv tamošnje opštine-kaže Petrovićeva i dodaje:

gostusa dubai elena (1)

-Gostuša je posebno interesantna jer se nalazi u statusu prethodne zaštite, što po Zakonu o kulturnim dobrima praktično znači da ima iste odlike kao i proglašeno i zvanično zaštićeno nepokretno dobro. Ovaj status predstavlaj prelazni period dok se ne završi procedura proglašenja. Mi smo predlog za proglašenje predali Republičkom zavodu, koji ga dalje prosleđuje Ministarstvu kulture-kaže direktorka.

 

dsc2535.jpg

 

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker