Gradska hronika

Goran Popović, direktor pirotske PSSS: Organizovani otkup jagnjadi gotovo ne postoji

Vlasnici stada u pirotskom kraju, ove godine će, uoči prvomajskih i usršnjih praznika tržištu ponuditi između 5 i 6 hiljada grla jaganjaca, međutim veliki problem je što organizovanpg otkupa gotovo da i nema.

 

Uz ovu procenu Goran Popović, direktor pirotske PSSS i jedan od najpoznatijih stručnjaka za ovčarstvo u Srbiji, kaže da je ovom problemu, pored ostalog kumovala epidemija, jer  mnogobrojni restorani i pečenjare po Srbiji gotovo da i ne rade,  nema svadbi, veselja, organizovanih proslava pa je tražnja  simbolična. Cena jagnjetine u maloprodajnim objektima je oko 600 dinara, u otkupu oko 300 i godinama unazad se ne menja.

jagnjijada krupac

Procenjuje se da na celokupnom pirotskom tržištu trenutno ima oko 10 hiljada jagnjadi, međutim, suočeni sa ovakvom situacijom stočari će , kao i pre godinu dana, jagnjad morati da ostave  za priplod. Na našem području ima desetak hiljada ovaca i njihov broj se smanjuje iz godine u godinu, uprkos raznim subvencimaja kojima država i  lokalna vlast nastoje da ovaj  trend zaustave.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker