Kultura

GOP: Tribina posvećena srpskim heroinama – Milunki Savić i Katini Levandis-Stanković

Sinoć je u prostorijama Gradske organizacije penzionera Grada Pirota, održana tribina posvećena srpskim heroinama Milunki Savić i Katine Levandis-Stanković. Voditelji tribine u organizaciji Gradske organizacije penzionera grada Pirota su bili Mila Panajotović, kustos pirotskog muzeja i Miodrag Milić, oficir u penziji-potpukovnik. Tribini je između ostalih prisustvovao i Milan Petrović, potpredsednik Srpske Desnice, patriotske organizacije kojoj je u osnovi svog delovanja očuvanje srpske tradicije i kulturno-istorijskih događaja srpskog naroda.

Posebnu pažnju na tribini ostavile su članice ženskog udruženja “Zlatno grlo” koje su otpevale nekoliko tradiocionalnih pesama iz srpske istorije.
Na tribini se govorilo o veoma zapaženoj ulozi žena u borbi za slobodu srpskog naroda, gde je prva među jednakim, svakako najpoznatija srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja Milunka Savić.
Takođe se govorilo i o Katini Levandis-Stanković, grkinji udatoj za piroćanca, koja je nakon Prvog svetskog rata bila najzaslužnija za podizanje Grčkog vojničkog groblja na brdu Metiljavica kraj Pirota, gde je sahranjeno 358 grčkih vojnika i oficira koji su bili stacionirani u pirotskom kraju uoči završetka Prvog svetskog rata.
” Odbor pirotske opštine je 1924 godine doneo Odluku da deo groblja na Metiljavici gde su sahranjeni grčki oficiri i vojnici, ustupi u trajnu svojinu grčkoj državi gde se danas nalazi Grčko vojničko groblje kao neraskidivi simbol prijateljstva bratskog pravoslavnog naroda Grčke i Srbije. Zbog toga želim da sa večerašnje tribine uputimo molbu gradskoj upravi Pirot da ubrza proceduru imenovanja jedne od ulica u Pirotu koja bi nosila ime Katine Levandis-Stanković” -naglasio je Milan Petrović, potpredsednik Srpske Desnice.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker