Kultura

Godišnjica pirotske Biblioteke obeležena promocijom zbirke priča Ivane Dimić, “Sve u svemu”

U okviru programa obeležavanja 74. godišnjice Narodne biblioteke u Pirotu u čitaonici Biblioteke priređeno je književno veče na kojem je promovisana zbirka priča, autora Ivane Dimić, pod nazivom “Sve u svemu”. Reč je o knjizi koja obuhvata pet zbirki priča i prati njihovu hronologiju, od slika iz detinjstva, rada u pozorištu, intimnih doživljaja do razmatranja iskustava čitalaca. Inače, Ivana Dimić je dobitnik Ninove nagrade za svoj prvi roman “Arazmas”. Voditelj književne večeri bila je, bibliotekar i profesor književnosti, Bojana Mitić.

Urednik zbirke priča “Sve u svemu” je Dejan Mihajlović na osnovu raznih priča u poslednjih 40 godina. Ono što je zanimljivo kod ove knjige jeste da se mogu videti dve stvari – jedno je kako se pisac razvija kao ličnost, a drugo kako postoje neke stvari koje su uvek iste, koje pretpostavljaju književni stil i ne menjaju se, kaže Ivana Dimić.

“Teme koje obrađujem su smrt i ljubav. Ja se bavim, kao i svaki pisac, onim elementarnim, najvažnijim. Lično mislim da je sva književnost, kad bolje pogledate, o ljubavi i smrti, ne postoje druge teme. To su važne teme za svako ljudsko biće, za sve nas. Svako ima neki dar i pomoću tog dara se bavi svojim životom. Mene zanima da tragam za istinom, da razumem ovaj život, svoje postojanje, to su ta najosnovnija egzistencijalna pitanja i o tome pišem. Sklona sam knjigama, strahovito volim da čitam. Mislim da je svaki pisac prerušeni čitalac, jer voli književnost. Radeći sa drugom vrstom umetnika, to su reditelji, glumci, dramski pisci, izlečena sam od sujete. Sve to brzo prolazi, a ne donosi mnogo sreće, i ne treba mnogo žuriti da postanete poznati, i ja tome težim. Meni sreću može da donese pogled kroz prozor, prijatna reč, ili mnogo manje mi je potrebno za mir i sreću, zato sada veću pažnju posvećujem običnim, jednostavnim stvarima”- rekla je, pored ostalog, Ivana Dimić.

Ivana Dimić je pisac, dramaturg i prevodilac. Bila je pomoćnik ministra kulture, direktor Drame Narodnog pozorišta i direktor Ateljea 212. Autor je brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija.

Foto: Milan Jovanović – Narodna biblioteka Pirot

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker