Gradska hronika

Godišnjica oslobođenja Pirota u Drugom svetskom ratu

Na današnji dan pre 78 godina partizanske jedinice narodnooslobodilačke vojske umarširale su u Pirot, koji je od 1941. godine bio pod fašističkom okupacijom. Od tada se 8. septembr obeležava kao datum kada je Pirot zvanično  oslobođen  od bugarske fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu. 

Povodom 78. godina oslobođenja Pirota u Drugom svetskom ratu, profesor istorije Vladica Tošić kaže: “U životu naroda i gradova postoje datumi za sećanje, kao deo kolektivnog i ličnog identiteta. Negovanje kulture sećanja, čuvanje slobodarske i antifašističke tradicije je od izuzetnog značaja jer u njima nalazimo utemeljenje za budućnost. Zarad budućnosti i generacija koje dolaze, Pirot danas ponosno obeležava 78. godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu”.

Pre 78. godina partizanske jedinice narodnooslobodilačke vojske umarširale su u naš grad, koji je od 1941. godine bio pod fašističkom okupacijom. Naša sećanja prema piroćancima žrtvama fašizma ne blede, jer su datim životima generacijama iza sebe ostavili slobodu kao neotuđiv dar i putokaz da se sloboda mora braniti i čuvati, rekao je profesor Tošić.

Istoričar,  Predrag M. Vidanović, podseća da su posle oslobođenja Pirota od bugarske okupacije, kao varoški dani  najpre uspostavljeni 10.11.12. i 13. septembar a od šezdesetih godina 20. veka 8. 9. i 10. septembar što se održalo do 1997. godine kada je vraćen stari datum 28. avgust kao Slava grada ali i dani vašara. Takođe je 1957. godine Narodni odbor sreza Pirota uspostavio Septembarsku nagradu koja se dodeljivala na Dan oslobođenja Pirota, 10. septembra za najbolje književne, umetničke i naučne radove, da bi nakon deset godina 1967. godine doneli odluku o uspostavljanju nagrade Osmi septembar.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker