Gradska hronika

Godišnji izveštaj o stanju životne sredine – Buđenje svesti građana i poziv za delovanje

U  organizaciji Društva za zaštitu životne sredine “Stara planiana” u Svečanoj sali GU Pirot održan je diskusioni forum na kojem su  predstavljeni ciljevi projekta “Eko Alert – unapređenje modela izveštavanja o stanju životne sredine”. Predstavljen je deo izveštaja sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine o zagađenju vazduha u gradu koji je pokrenuo diskusiju  o uočenim problemima i mogućnostima za unapređenje sprovođenja politika zaštite životne sredine i zaštite prirode.

Učesnici Foruma saglasni su da se ekološka svest građana budi i da  je u Pirotu mnogo toga urađeno po pitanju  očuvanja životne sredine kao i da ima još dosta prostora za delovanje u cilju stvaranja zdravijeg okruženja.  U okviru projekta “Eko Alert – unapređenje modela izveštavanja o stanju životne sredine” Društvo za zaštitu životne sredine “Stara planiana” sačiniće pilot  Godišnji izveštaj koji bi trebalo da bude polazna osnova za dalje unapređenje javnih politika i delovanje građana.

“Na osnovu Godišnjeg  izveštaja o stanju životne sredine građani  će jasnije moći  da sagledaju ekološke probleme kao i aktivnosti koje se preduzimaju u cilju njihovog rešavanja. Ubeđeni smo da će dobro informisanji  građani biti aktivniji  i zahtevati  da se više radi po pitanju  unapređenja  životne sredine” – kaže  Dragan Taškov iz Društva za zaštitu životne sredine “Stara planiana”.

On kaže da će na osnovu podataka dobijenih  od javno komunalnih preduzeća i institucija u gradu i drugih dostupnih podataka u oviru projekta Eko Alert biti  sačinjen  godišnji izveštaj. Taškov smatra da bi ovakvo  izveštavanje građana o stanju životne sredine ubuduće trebalo da bude obaveza lokalne samouprave koja je predviđena i Zakonom o zaštiti životne sredine. On kaže da mnoge lokalne samouprave već rade ovakve izveštaje  sa ciljem da građan budu bolje informisani, dobijaju odgovarajuće podatke od nadležnih  i da na osnovu tih podataka daju određene predloge za unapređenje.

Taškov ističe da  je u Pirotu mnogo toga urađeno po pitanju očuvanja životne sredine i da je najveći pomak učinjen prelaskom  Gradske toplane na ekološki prihvatljive energente ali da podaci pokazuju da je tokom zime vazduh u gradu i dalje  zagađen i da su parametri daleko iznad dozvoljenih granica.

Pored predstavnika civilnog sektora učesnici Foruma bili su predstavnici  Zavoda za javno zdravlje u Pirotu, Regionalne deponije, JP “Komunalac”, JP “Vodovod i kanalizacija”, Šumskog gazdinstva, lokalne samouprave kao i zainteresovani građani.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker