Gradska hronika

Godina investicija i priznanja za Slobodnu zonu Pirot

U protekloj godini jedna od najvećih slobodnih zona u Srbiji-Slobodna zona Pirot(SZP) u kojoj je 2014. godine  realizovana investicija izgradnje nove fabrike francuskog “Mišlena”-Big Tigar vredne oko 215 miliona evra, dobila je brojna značajna priznanja.

Časopis “Fajnenšel tajms” Slobodnu zonu Pirot svrstao je među 32 najbolje slobodne zone na svetu, a direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić od Svetske asocijacije slobodnih zona(FEMOZA) dobio je veliko priznanje zbog zasluga za razvoj koncepta slobodnih zona na globalnom nivou.

Tigar
Big Tigar-fotografija sa otvaranja fabrike oktobra meseca 2014.

 

Ovo priznanje u poslednjih četrdeset godina dobilo je svega sedam ljudi, među kojima su direktor Slobodne zone u Dubaiju, jedne od najvećih na svetu, Mohamed Al Zalruni, zatim Sultan Ahmed Bin Sulaiem, direktor takođe jedne od najvećih slobodnih zona na svetu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zatim “otac industrijalizacije” Meksika dr Jaime Bermundez, takođe i Dr Li, koga nazivaju “ocem tajvanskog privrednog čuda”. Dobitnici ove prestižne nagrade su i Fransis Piter Rajan, koji je i osnovao FEMOZA-u i Kursad Tuzmen iz Turske.

Kako je Pirotskim vestima izjavio Kostić, značaj ovog priznanja je veliki.
“To je na neki način priznanje i slobodnim zonama Srbije gde se vidi da smo napravili veliki napredak od 2006. godine kada smo usvojili nov zakon o zonama. Treba nastaviti sa razvojem koncepta slobodnih zona Srbije, naročito u vidu poreskih olakšica koje očekujemo da budu uvedene u 2015. godini, s obzirom da trenutno slobodne zone u Makedoniji imaju bolje uslove od nas. Imaju sve nulte poreze, a mi imamo porez na dobit u slobodnim zonama od 15 posto. Skoro je jedna kompanija iz Nemačke odlučila da svoju investiciju umesto u Srbiji realizuje u Makedoniji baš iz tih razloga. Mislim da su Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede to uvideli tako da očekujem nove poreske olakšice i da koncept slobodnih zona dobije pravi smisao, onako kako je to u svetu”, kaže Kostić.

SZP je ove godine uvrštena i na listu 32 najbolje slobodne zone u svetu.
“Ove godine se, zajedno sa Slobodnom zonom Zrenjanin, nalazimo na listi 32 najbolje slobodne zone u svetu na listi “Fajnenšel tajmsa”. Prošle godine smo bili 41. na toj listi, a ove godine su ravnopravno proglašene 32 najbolje zone i Slobodna zona Pirot nalazi se na toj listi. Nagradu smo dobili za naš napor da korisnicima damo najbolje uslove i verujem da ćemo u sledećem periodu u kontaktu sa stranim investitorima dosta eksploatisati to. Naša je ideja da naredne godine krenemo u realizaciju investicije vredne 12 miliona evra. Reč je o izgradnji intermodalnog terminala zajedno sa opštinom Pirot uz pomoć evropskih fondova. Nadam se da ćemo uspeti da je počnemo u 2015. godini. S druge strane na lokaciji od 115 hektara infrastrukturno potpuno opremljenog zemljišta, na koliko se prostire trenutno slobodna zona u Pirotu, razmišljamo i o novoj lokaciji, već imamo 10 hektara za proširenje i nadamo se da ćemo sa opštinom Pirot uspeti da dodatno proširimo Slobodnu zonu Pirot i da počnemo na novoj lokaciji da investitorima nudimo infrastrukturom opremljeno zemljište i sve one pogodnosti koje nudi SZP”, kaže Kostić.

Slobodna zona Pirot svim korisnicima nudi poslovanje bez carine i PDV-a uz brojne druge pogodnosti u smislu oslobađanja od plaćanja brojnih lokalnih komunalnih taksi i taksi za građevinsko zemljište.

tekst, foto, video  A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker