Lokalna samouprava

GIZ i grad Pirot zajedničkim snagama do zapošljavanja roma i marginalizovanih grupa

Danas su predstvanici Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju (GIZ) održali sastanak sa predstavnicima grada Pirota, Ugovornom okružnom privrednom komorom Pirot i privrednicima. Tom prilikom je predstavljen projekat pod nazivom “Inkluzija roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”. Projekat traje do septembra 2022. godine. Nemačko savezno ministrastvo za ekonomiju i razvoj finansira ceo projekat, a  politički partner je Ministarstvo za saobraćaj, građevinu i infrastrukturu Republike Srbije.

Grad Pirot je jadan od gradova i opština u Srbiji koji su izabrani da u okviru Projekta “Inkluzija roma i drugih marginalizovanih grupa” bude podržan u cilju smanjenja nezaposlenosti, izjavila je, Ivana Simonović, menadžer Projekta.

“Danas smo u Pirotu da bismo razmatrali jednu od komponenti koja se bavi zapošljavanjem što je veoma važan aspekt u procesu osnaživanja roma i drugih marginalizovanih grupa. Želimo da realizujemo nekoliko mera koje mogu da pomognu našoj ciljnoj grupi da brže i lakše dođe do posla. Pored podrške tržišta rada i mi se svojim aktivnostima uključujemo u taj proces. Na primer, tu su mentorske podrške ljudima kojima je potrebna stručna obuka, trudimo se da radimo što više sa poslodavcima, ostavrili snmo nekoliko uspešnih saradnji kroz javno privatno partnerstvo i slično. Želimo da vidimo koje su to potrebe privrednika u Pirotu, koji su to profili radnika i gde možemo naći zajednički motiv za saradnju”- izjavila je Ivana Simonović, menadžer Projekta.

Grad Pirot nastavlja dosadašnju uspešnu saradnju sa GIZ -om. Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, smatra da je ova saradnja veoma važna kao i sa svim nevladinim i uopšte organizacijama koje se bave zapošljavanjem.

“Ovo je još jedan korak ka ujedinjavanju javnog, civilnog i privatnog sektora, zato su i poslodavci ovde, kako bismo postigli nove rezultate u zapošljavanju marginalizovanih grupa i roma. Pirot ima iskustva sa zapošljavanjem takvih grupa, a ovog puta želimo da za duži vremenski period formulišemo koje ćemo mere koristiti i ja se zahvaljujem menadžmentu Projekta što je danas u Pirotu,  jer potrebe tržišta rada treba pratiti, bukvalno, na mesečnom nivou i poslodavci će, zapravo reći i GIZ-u i gradu Pirotu šta je ono što se traži, a onda moramo da napravimo program prekvalifikacije, dokvalifikacije i realizujemo obuke. Kada govorimo o marginalizovanim grupama Pirot je odabran zbog broja roma koji žive kod nas i to je taj deo stanovništva kojem treba da omogućimo zadovoljavajući standard, a to je moguće, najpre, kroz zaposlenje”- rekao je Colić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker