Lokalna samouprava

GIZ dodelio srednjim školama opremu za pohađanje obuka o suzbijanju diskriminacije nad Romima

Za potrebe obuka srednjoškolaca o suzbijanju diskriminacije nad pripadnicima romske populacije, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ je u saradnji sa udruženjem Ternipe iz Pirota, dodelila 20 tableta srednjim školama u Srbiji, čiji će učenici pohađati ove obuke.

ternipe pirot romi giz inkluzija

One će biti organizovane u okviru kampanje „Upoznaj, ne sudi!“, u cilju suzbijanja diskriminacije i smanjenja stereotipa, a u skladu s Priručnikom za srednjoškolce za suzbijanje stereotipa o Romima i upoznavanje sa mehanizmima prevencije diskriminacije, koji je kreiran u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Zbog zdravstvene krize izazvane virusom COVID-19, obuke učenika, koje organizuje udruženje Ternipe i GIZ, biće realizovane virtuelno. Obuke počinju 21. septembra, a trajaće 10 dana. Nakon sprovedene online edukacije, škole će moći da koriste opremu i u redovnim školskim aktivnostima.

Cilj – smanjenje stereotipa i predrasuda prema Romima među srednjoškolcima

„U cilju smanjenja stereotipa i predrasuda prema Romima među srednjoškolcima, ove aktivnosti koje su deo kampanje „Upoznaj, ne sudi!“ ujedno će omogućiti učenicima da nauče više o romskoj populaciji i o samoj diskriminaciji, kao i da stečeno znanje mogu da podele sa svojim vršnjacima tokom aktivnog učešća u školskim parlamentima i raznim školskim aktvinostima“, istakao je Petar Antić, menadžer projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ Nemačke razvojne saradnje koji sprovodi GIZ.

On je dodao da su ovakve aktivnosti u školama od posebnog značaja, imajući u vidu da je škola jedan od najbitnijih činilaca koji može da utiče na stavove i odnos mladih prema manjinama, što je pokazalo istraživanje „Odnos građana i građanki prema diskriminaciji u Srbiji“, koje je u okviru Nemačke razvojne saradnje podržao GIZ. Kao institucije koje najviše mogu da doprinesu smanjenju diskriminacije ispitanici vide medije (84%), porodicu (78%), školu, Vladu i same građane (po 76%).

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker