Obrazovanje

Gimnazijalci se puni utisaka i novih planova za saradnju vratili iz Skoplja

Učenici  Gimnazije vratili su se iz petodnevne posete školi “Orce Nikolov” u Skoplju, puni dobrih utisaka, pozitivne energije i motivacije za nastavak saradnje. Program posete  osmislio je tim za bilingvalnu nastavu makedonske škole u dogovoru sa istim timom iz pirotske Gimnazije. Ovomposetom je  posle četvorogodišnje pauze obnovljen je projekat “Od Vardara do Nišave”, i uspostavljena dalja saradnja.

Direktork pirotske Gimnazije, Ivana Kostadinović, kaže, da su učenici  bili smešteni  makedonskim porodicama što je bila izuzetna prilika da upoznaju način života, običaje i tradiciju Makedonaca. Svakog dana su u školi prisustvovali časovima predmeta koji se izvode po bilingvalnom (francuski jezik) programu: biologija, matematika, hemija, istorija, geografija, a prisustvovali su i ostalim časovima. “Na ovaj način mogli su da uporede obim gradiva, sadržaj, nastavne metode i oblike rada. Učestvovali su i u tri radionice na francuskom jeziku koje su osmislili tamošnje i profesorke francuskog jezika i lektorka Eliza Vere iz Gimnazije Pirot” – kaže Kostadinovićeva.

GImnazijalci su se upoznali sa kulturnim znamenitostima Skoplja, kao što je Muzej žrtvama holokausta, Spomen kuću Majke Tereze, tvrđavu, stari deo grada-čaršiju . Posetili su i Francuski institut u Skoplju gde su direktorka  Gimnazije, Ivana Kostadinović i njeni  saradnici –  profesori Ivica Panić, Tamara Đokić Marković i lektorka Eliza Vere, razgovarali sa direktorom instituta i njegovim timom o daljim vidovima saradnje.

Makedonski učenici sa svojim roditeljima i nastavnicima priredili su za goste iz Pirota  prigodan umetnički program i koktel na kome su poslužili karakteristična jela i specijaliteti makedonske kuhinje.

Za direktorku  Gimnazije Pirot i njen tim, koji čini još 17 učenika bilingvalnog odeljenja prvog razreda, dvoje profesora i lektorka, ova poseta bila je veoma korisna i značajna.  “Predstaviti smo svoju školu i svoj grad onako kako dolikuje. Naši učenici su pohvaljeni zbog odličnog poznavanja  i izgovora francuskog jezika, a porodice su istakle njihovo izuzetno ponašanje, vaspitanje, srdačnost, skromnost. Imamo puno razloga da budemo zadovoljni, radosni i motivisani  za nastavak saradnje” – istakla je direktorka Gimnazije, Ivana Kostadinović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker