Obrazovanje

Gimnazijalci briljirali i na međunarodnom konkursu “Ruski jezik – jezik poezije”

Na međunarodnom konkursu pod nazivom „Ruski jezik – jezik poezije“, koji je raspisalo Ministarstvo prosvete Ruske Federacije, učenice Gimnazije Pirot, Mirjana Matanović, Petra Vidanović i Anita Đorđević postigle su sjajne rezultate.

Na konkursu je moglo da se učestvuje u deset različitih nominacija, od kojih je za svaku predviđeno prvo mesto.

U prvom krugu takmičenja Mirjana, Petra i Anita su ušle u uži krug od 50 finalista. Već to je bio veliki uspeh, ako se ima u vidu da je žiri Organizacionog odbora konkursa imao posla sa preko 1400 primljenih radova, tačnije – video-snimaka.

U drugom krugu proglašeno je 10 prvih mesta, u svakoj od nominacija, a jedno je pripalo učenici drugog razreda pirotske Gimnazije, Petri Vidanović. Ona će dobiti svoju zasluženu nagradu, što bi, kako je najavljeno, trebalo da bude savremeni tablet (Apple iPad) sa preuzetim delima ruske književnosti i kursom ruskog jezika.

Petra je osvojila prvo mesto u nominaciji „Ruska klasična književnost 19. veka“, recitujući na ruskom odlomak iz Tatjaninog pisma Onjeginu iz čuvenog Puškinovog romana u stihu „Evgenije Onjegin“.

Učenica trećeg razreda, Mirjana Matanović, učestvovala je na konkursu u nominaciji „Pesma na ruskom“, pevajući pesmu „Jednom u decembru“, a Anita Đorđević, učenica drugog razreda, recitujući „Zimsko veče“ Puškina, kao i Petra, u nominaciji „Ruska klasična književnost 19. veka“ i njima će, kao finalistima, biti poslate diplome za uspešno učešće.

Učenice je za konkurs pripremala profesorka ruskog jezika i književnosti Gimnazije Pirot, Marina Vacić.

Centar za komunikacije Gimnazije Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker