Lokalna samouprava

Gasovod Niš-Sofija potpuno izvestan. Ogromni benefiti za privredu pirotskog kraja, ekonomiju ali i ekologiju, što je posebno važno

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić izjavio je danas za Pirotske vesti da će izgradnja gasne interkonekcije Niš-Sofija, koja je sada već potpuno izvesna, imati ogroman uticaj na ekonomiju, privredu, posebno na ekologiju pirotskog kraja. Instalacija gasovoda omogućiće i da fabrika Mišelina, umesto uglja, koristi gas kao energent, omogućiće i da stambeni kvartovi dobiju gas, a posebno je važan benefit kada je o ekologiji reč, kazao je Vasić Pirotskim vestima.

-Ovaj projekat je veoma važan i za Pirot, ali i za čitavu Srbiju, a prema informacijama kojima raspolažemo gasovodom kojim će se gas iz Bugarske transportovati u Srbiju biće dovoljnih količina gasa za čak 80 posto potreba čitave zemlje. Gradovi poput Dimitrovgrada, Pirota i Bele Palanke dobiće priliku da se gasifikuju i to je izuzetno značajno za privredu. Ako pogledamo situaciju u Pirotu, najveća proizvodna kompanija Tigar Tajers trenutno koristi ugalj kao osnovni energent, ali ne zato što oni to žele, već jednostavno, nema alterantive, trenutno nema gasa. Kada prođe gasovod, ova fabrika koja ima blizu 4.000 radnika dobiće gas kao osnovni energent, a primera radi, osim fabrike u Piortu samo još dve fabrike koje su u sistemu Mišelina, koriste još ugalj kao osnovni energent, a u sistemu Mišelina radi 71 proizvodna fabrika širom sveta, od čega je polovina u Evropi – 35. Osim fabrike u Pirotu, jedino još fabrike u Poljskoj i jedna fabrika u Americi koristi ugalj kao osnovni energent-kaže Vasić.

Gašenje individualnih ložišta – još jedan od benefita

Po njegovim rečima, u narednom periodu razmatraće se mogućnost gasifikacije blokova stambenih naselja.

-To će omogućiti gašenje individualnih ložišta. Ipak, pre svega radiće se na eliminaciji uglja kao goriva u privredi koji je ekološki loše gorivo. Iako postoje filtri u fabrici Mišelin u Pirotu, ipak će gasifikacija značajno poboljšati stanje životne sredine-kazao je Vasić.

 

Elektrifikacija pruge Niš-granica sa Bugarskom

Jedan od strateški važnih – nacionalnih projekata o kome se sve češće govori jeste i elektrifikacija i modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad.

-Značajno je da se poboljša kvalitet pruge što bi omogućilo korišćenje brzih lokomotiva. Znamo kakvo je stanje pruge od Niša do Dimitrovgrada. Železnica povezuje Pirot sa nekim lukama u inostranstvu, kao što je slučaj sa lukama Burgas, Varna, Solun i sa rečnim lukama. Na taj način Pirot dobija interkonekciju između luka, rečnih luka, drumskih i železničkih koridora. U skladu sa tim, mi radimo na projektu  izgradnje Intermodalnog logističkog terminala koji će od Pirota napraviti veliko logističko čvorište u ovom delu Balkana, a sam taj projekat je u priličnoj meri povezan sa modernizacijom železnice, što je i jedan od uslova da ceo ovaj projekat zaživi. Reč je o projektu čija je vrednost između 10 i 15 miliona evra i za njim već vlada veliko interesovanje i od strane Železnica Srbije, Železnica Bugarske, Ministarstvo građevina i infrastrukture tako da se nadam da će se naći sredstva za realizaciju projekta. Što se nas tiče mi smo uradili kompletnu dokumentaciju a počeli smo i sa otkupom zemljišta-kaže Vasić.

EU donirala gotovo 50 miliona evra za deonicu gasovoda Niš-Dimitrovgrad

Deonica gasovoda Niš – Dimitrovgrad dugačka je 108 kilometara, a od 85 miliona evra, koliko je ukupna procenjena vrednost ove investicije, EU je već odobrila Srbiji donaciju u iznosu od 49.6 miliona evra.

Izgradnja ovog gasnog pravca omogućiće gradovima poput Pirota, Dimitrovgrada i Bele Palanke da dobiju gas kao energent i imaće posebno pozitivan ekološki efekat.

Projektovani kapacitet pomenute deonice gasovoda iznosi 1.8 milijardi kubika gasa godišnje, što je 80 posto od trenutnih potreba Srbije za ovim važnim energentom.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de