Lokalna samouprava

Gasna interkonekcija Dimitrovgrad – Niš do kraja godine – Pirot se zalaže za kompletnu gasifikaciju grada, i industrije i domaćinstava

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojena je inicijalna Odluka o izradi planske dokumentacije o trasi i mreži gasovoda kao početnog dokumenta kako bi grad bio spreman krajem 2023. godine kada se uspostavi interkonekcija između Niša i Dimitrovgrada. Gasifikacija Pirota je od izuzetne važnosti kaže, gradonačelnik, Vladan Vasić. Tim povodom insistira se na detaljnom razgovoru sa Srbijagasom, a u razgovor je uključeno i Ministarstvo energetike. Vasić ističe da je važno da Toplana i industrija budu priključeni na gasovodnu mrežu, ali ništa manje nije značajna i sekundarna gasifikacija grada, odnosno da i građani budu priključeni na sistem i da Srbijagas da garanciju za tu opciju.

“Sekundarna gasifikacija grada znači da idemo ka naseljima, kao što je Tigrovo naselje, Tanasko Rajić, Barje, Tijabara, da ne nabrajam pojedinačno. Dakle, sekundarna gasifikacija ka naseljima i individualnim kućama, da oni ljudi koji žele da koriste gas za grejanje izbace iz upotrebe ugalj i drvo, to će tek značajno poboljšati kvalitet vazduha, jer najveći zagađivači u gradu tokom zime su individualna ložišta. To želimo sa Srbijagasom, ako nam oni to ne garantuju onda ćemo tražiti drugog distributera gasa, a želimo da u taj postupak, da bi bio potpuno zakonski i transparentan, uključimo i Ministarstvo energetike” – rekao je Vasić.

Do kraja ove godine očekuje se da zaživi interkonekcija između Dimitrovgrada i Niša. Ta interkonekcija, kaže Vasić, namenjena je celoj Srbiji, ali Pirot želi jedan krak za snabdevanje i za industriju i individualna domaćinstva.

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker