Gradska hronika

Gašić:Prvi vojnici u pirotskoj kasarni do kraja godine

Ministar odbrane Bratislav Gašić obišao je danas sa predsednikom opštine Pirot Vladanom Vasićem kasarnu “Treći pešadijski puk” u Pirotu i kazao da bi ovaj vojni objekat koje je poput mnogih pre nekoliko godina bez razloga deaktiviran, mogao ponovo da se aktivira kroz saradnju Vojske Srbije i opštine Pirot, a prve vojnike kasarna bi mogla da primi već do kraja ove godine.

 gasic vasic_resize

“I ova kasarna je kao mnoge u Srbiji u periodu od 2006. do 2010. napuštena bez ikakvog razloga i Generalštab razmatra mogućnost, kao što smo to učinili u Zrenjaninu i Požegi, da se vratimo i u Pirot u toku 2015. ali je to najrealnije početak 2016. godine”, kazao je Gašić.

gasic vasic 1_resize

Ministar Gašić je kazao da će se reaktiviranje kasarne vršiti zajedničkim radom Ministarstva odbrane i opštine Pirot.

“Vojska Srbije čuva svoju imovinu. Vidite i imate prilike da se uverite u to, tako da neće biti značajnijih ulaganja. Ali naravno, bez pomoći lokalne samouprave, mi iz budžeta Vojske Srbije nećemo moći značajnije da ulažemo u ovoj godini, Dogovor je da je zajedničkim snagama i da krajem 2015. godine kasarna u Pirotu bude spremna za prijem prvih vojnika”, istakao je Gašić.

kasarna pirot_resize

Vasić je kazao da Piroćanci po tradiciji vole vojsku i da bi povratak vojske u Pirotu za grad imao ogroman značaj jednak otvaranju velike fabrike. “Zahvaljujem se Ministarstvu odbrane i ministru na dobroj saradnji, jer smo već uspešno izvršili zamenu Doma vojske u centru grada za stanove namenjene vojnim licima. Sa naše strane mi smo svesni značaja jer je ovo nova fabrika u Pirotu i mi ćemo sarađivati sa Ministarstvom odbrane i angažovati se da se ispune uslovi da se vojska vrati u Pirot”, kazao je Vasić.

Kasarna “Treći pešadijski puk” svojevremeno je bila jedna od najuzornijih kasarni u SFRJ, ali je iz potpuno nepoznatih razloga ugašena pre nekoliko godina.

tekst i foto A.Ć.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker