Kultura

Galerija “Čedomir Krstić” Pirot – Četiri decenije strpljivog i stručnog stvaranja kvalitetne likovne scene

Najznačajnijom likovnom manifestacijom za grad – Majskom izložbom likovnih umetnika Piroćanaca, ovog puta devetom po redu, Likovna galerija “Čedomir Krstić” obeležila je 40 godina postojanja i rada. Kako je navela, direktorka, Radmila Vlatković, otvaranjem pete Godišnje izložbe Društva likovnih umetnika i pedagoga grada Pirota, 7. septembra 1981. godine, označeno je otvaranje izložbenog prostora, odnosno, buduće Galerije. Do 1993. godine Galerija je radila u okviru Muzeja Ponišavlja. Od tada pa do 1999. kao samostalna institucija, a onda je doneta Odluka o osnivanju Likovne galerije pod imenom Galerija “Čedomir Krstić”. Već 40 godina Galerija “Čedomir Krstić” čuva i izučava likovnu baštinu grada Pirota kaže, Radmila Vlatković, istoričar umetnosti, muzejski savetnik i direktor pirotske Galerije.

“U ukupnom prethodnom periodu bilo je vrlo značajnih izložbenih postavki i saradnje sa likovnim galerijama Srbije, Narodnim muzejom Srbije, Galerijom i Muzejom saveremene umetnosti Niš, tako da mogu da kažem da je u prethodnih 40 godina bilo ukupno 870 izložbenih postavki, samo u ovom izložbenom prostoru. A, bilo je izložbenih postavki i van Pirota, tako da je ta brojka mnogo veća. Bilo je mnogo značajnih autora, kao što su Milan Konjović, Sava Šumanović, Nadežda Petrović, Leonid Šejka….Iz Akedemije nauka vrlo značajna izložba savremenika 19. i 20. veka. Da napomenem i pojedinačne izložbe kao što je Marka Čelebonovića i Milića od Mačve. Sve se to projektovalo na ukupan utisak o izložbenim postavkama u Galeriji”- kaže, pored ostalog, direktorka Vlatković.

BROJKE:

-871 događaj organizovan tokom četiri decenije postojanja

-oko 300 slika u svom fondu ima Galerija

-6 legata, a u narednom periodu dobiće još dva

Vlatkovićeva kaže da su mnogim našim sugrađanima nedostupne svetske metropole i galerije. Upravo zato, gostovanjem značajnih autora stvarana je slika kako izgleda likovna scena u Srbiji.

“Mi se ne razlikujemo mnogo od te likovne scene i mogu reći da posle Beograda i Niša pirotska Galerija ima svoju profesionalnost, pravi tretman i odnos prema savremenoj likovnoj umetnosti. Želimo tako da nastavimo jer brojke nisu presudne, bitniji je kvalitet, odnos prema umetniku, prema svim izložbenim postavkama i što je najvažnije nametnuti se različitim likovnim medijima, publici i njihovom ukusu. Nismo imali samo klasičnu sliku, crtež i grafiku, već i mozaik, tapiseriju, izložbe skulptura, unikatne keramike, dakle svi likovni mediji su bili zastupljeni u ovom prostoru”.

U svom fondu Galerija ima oko 300 slika, šest legata, a u najavi su još dva u ovoj godini. Samim tim u cilju očuvanja umetnina prema muzeološkim principima Galerija je objavila umetničku zbirku “Galerija Čedomir Krstić”, “Nove akvizicije” , “Likovna kritika Pirota” i “Album sećanja”. Sa ove četiri monografije dokumentatorski je zaokružena jedna priča. U narednom periodu sve će to biti i mikrofilmovano i sačuvano za generacije koje dolaze.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker