Lokalna samouprava

Francuski mediji o Pirotu i boravku kineskih fudbalera u našem gradu

Uticajni francuski portal footballski.fr u opširnom članku izvestio je svetsku javnost o saradnji između Kine i Srbije, sa akcentom na fudbalsku saradnju a između ostalog o Pirotu se govori kao gradu koji postaje regionalni turistički i sportski centar. 

Novinari ovog portala podsetili su na početke saradnje dve zemlje – Srbije i Kine, ali i o fudbalerima koji su u proteklom periodu boravili u Srbiji – u Pirotu na usavršavanju.
U članku se navodi da su prvi fudbaleri koji su igrali u Srbiji bili
Jia Xiuquan i Liu Haiguang koji su nastupali za Partizan u sezoni 1987-1988. Potom se navode posete predsednika Slobodana Miloševića Kini, koje su uzrokovale dolazak velikog broj Kineza u Blok 70 u Beogradu, i rad naših uspešnih fudbalskih stručnjaka u kineskoj Super ligi.
Danas relacije sa Kinom u svim sferama su u velikom porastu. Počelo je sve završetkom Pupinovog mosta 2014 godine koji je radila kineska kompanija, i koji je finansiran od kineske banke. Most je otvorio kineski ministar Li Keqiang.

Odmah zatim pojavio se posle duže vremena kineski fudbaler u srpskom fudbalu Zhu Zhengyu, koji je došao posredstvom Darka Marića, koga smo imali prilike da upoznamo u Pirotu u prethodnih dva meseca, i koji je uneo dosta pozitivnih novina i energije u Radnički.


Za francuski portal Darko Marić za koga se navodi da je bio fudbaler u Francuskoj, a takođe i u Kini, a danas poslom je povezan sa obe zemlje, izjavio je sledeće:
– Svedoci smo da je saradnja između Kine i Srbije poslednjih godina na sve većem nivou. U političkom smislu Kina nije priznala Kosovo, a i ekonomska saradnja je sve obimnija, izgrađen je Pupinov most, radi se železnička linija Beograd-Budimpešta, a prisutne su i mnoge druge krupne investicije u srpsku industriju.

Ove godine Hebei CFFC je upravo posredstvom Darka Marića poslao šest mladih fudbalera u fudbalski klub Radnički i grad Pirot, za koji su Francuzi čuli po odeljku fabrike Mišelin, ali su čuli i o želji gradskih čelnika da od Pirota naprave važan regionalni i turistički centar.

La Chine et la Serbie, une longue histoire footballistique

http://www.pirotskevesti.rs/lokalna-samouprava/kineski-fudbaleri-u-pirotu-uce-tajne-fudbala/

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker