Francuske emocije – jedinstvena interaktivna izložba fotografija u Galeriji “Čedomir Krstić”

Večeras je u punoj Galeriji “Čedomir Krstić” otvorena jedinstvena interaktivna izložba fotografija četiri autora – fotografa – Iškole Akpo iz Benina iz Zapadne Afrike, Edu Monteira iz Brazila, Davida Šaliola iz SAD-a i Španjolca Lurdes Segadea. Ovo četvoro fotografa su proputovali celu Francusku i na svojim fotografijama zabeležili 35 lokacija, uglavnom spomenika kulture, dvoraca, parkova… Otvarajući izložbu direktorka Galerije Radmila Vlatković kazala je da je reč o veoma značajnoj izložbi zbog činjenice da otvaranju prisustvuje ambasador Francuske, ali i zbog toga što je reč o prvoj interaktivnoj izložbi u pirotskoj galeriji. Izložba je deo obeležavanja velikog jubileja – 140 godina postojanja i rada pirotske Gimnazije. 

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić zahvalio se Gimnaziji na prelepoj izložbi ali i poželeo dobrodošlicu novom ambasadoru Francuske u Srbiji.

-Zahvalujući pre svega Mišelinu i Gimnaziji Grad Pirot ima odlične odnose sa Francuskom. Pozivam sve đake ali i ljubitelje umetnosti da obiđu izložbu, da instaliraju aplikaciju France Emotion i da na jedinstven – interaktivan način dožive najveće znamenitosti Francuske. Hvala Francuskom institutu što je i Grad Pirot uvrstio među gradove gde je predstavljena ova izložba-kazao je gradonačelnik Vasić.

Novi ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkone tokom dana obišao je fabriku Tigar Tajers, koja je deo francuske Mišelin grupe, nakon čega je prisustvovao otvaranju ove značajne izložbe.

-Želeo bih da se zahvalim Galeriji za ovo veče, gradonačelniku Vasiću, publici i učenicima pirotske Gimnazije. Pre tri meseca sam došao u Srbiju i mnogo sam slušao o Pirotu. Postoji jedna specijalna priča između Pirota i Francuske, zato sam zadovoljan što sam večeras po prvi put u Pirotu. Ovde je jedna velika francuska investicija, u Nišu radi veoma aktivno i Francuski institut, Tigar Tajers je jedna važna firma, ne samo što se tiče zapošljavanja, već je to preduzeće koje stvara posebne veze Francuske sa gradovima gde postoje slične fabrike. Postoji i posebna veza sa pirotskom Gimnazijom, znam da slavi 140 godina postojanja, zbog toga sam insistirao da danas budem ovde. Želim posebno da pozdravim učenike iz dvojezičnih odeljenja-kazao je ambasador Falkone.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login