Lokalna samouprava

Formiran Privremeni organ u Pirotu – Predsednik Privremenog organa, dosadašnji gradonačelnik, Vladan Vasić

Vlada Srbije je na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi raspustila Škupštinu grada Pirota i uvela Privremeni organ koji će imati pet članova. Predsedavajući privremenog organa je dosadašnji gradonačelnik, Vladan Vasić a članovi su njegov dosadašnji zamenik Miloš Colić, kao i dosadašnji većnik Dejan Randjelović, dosadašnji pomoćnik gradonačelnika Vidojko Panajotović iz SPS-a i dr Žarko Todorović, šef OG Najbolje za Pirot.

Privremeni organ, prema Zakonu, obavlja sve poslove  skupštine grada  i izvršnih organa grada Pirota  do konstitutivne sednice koja će biti održana posle izbora, odnosno u naredna dva do tri meseca. “Večeras smo sazvali konstitutivnu sednicu privremenog organa i doneli neka rešenja. Izbori će biti raspisani tokom sutrašnjeg dana ili narednih dana ali će biti održani 17. decembra, za to vreme će izvršni organi nesmetano fumcionisati da ne bi bilo pravnog vakuma” – rekao je predsednik Privremenog organa, Vladan Vasić.

Na konstitutivnoj sednici Privremenog organa usvojeno  je rešenje o donošenju poslovnika o radu Privremenog organa  kao i  rešenje o prestanku mandata odbornika Skupštine grada, o prestanku funkcije predsednice Skupštine, zamenice predsednice Skupštine grada, rešenje o prestanku funkcije sekretara Skupštine grada, rešenje o prestanku dužnosti predsednika i članova svih komisija Skupštine grada, rešenje o prestanku funkcije gradonačelnika grada Pirota, zamenika gradonačelnika, rešenje o prestanku mandata članova Gradskog veća i o prestanku funkcije pomoćnika gradonačelnika grada Pirota.

Konstituisanjem Privremenog organa prestaje funkcija navedenih funkcionera i odbornika i  Privremeni organ preuzima njihovu funkciju. Privremeni organ posluje na sednicama i vrši sve tekuće i neodložne poslove iz svoje nadležnosti. Njegova funkcija je do konstitutivne sednice koja će biti održana posle narednih izbora. “Privremeni organ je slika lokalnog parlamenta, zato je  Srpska napredna stranka dobila tri člana u Privremenom organu, odbornička grupa “Najbolje za Pirot” jednog člana i Socijalistička partija Srbije jednog člana. Mi smo predložili članove a Vlada ih je rešenjem odredila, odnosno imenovala” – rekao je Vasić.

Privremeni organ upravljaće poslovima do konstituisanja novog saziva lokalnog parlamenta posle predstojećih lokalnih izbora. Vasić očekuje da nova skupština bude konstituisana sredinom januara naredne godine.

“Sve funkcioniše normalno jer privremeni organ menja Skupštinu i Gradsko veće  i izvršne organe vlasti. Javna preduzeća, upravni odbori javnih preduzeća, direktrori ostaju na funkciji i potpuno normalno funkcionišu. Privremeni organ ima parvo da formira  Štab za vanredene situacije i druge komisije koje su potrebne” – kaže Vasić i dodaje da se mora  poštovati  da neko od članova Privremenog organa mora biti predsednik te komisije a članovi mogu da budu iz redova građana. “Možemo da ostavimo iste komisije samo što ćemo promeniti predsednika ali će sve funkcionisati normalno” – rekao je predsednik Privremenog organa, Vladan Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker