Obrazovanje

Formira se mreža omladinskih klubova u Srbiji i Bugarskoj, od kojih dva u Pirotu!

U okviru projekta “Partnerska mreža za omladinske inicijative, stvaralaštvo i razvoj” koji je deo IPA programa, u Pirotu, Dimitrovgradu i susednoj Bugarskoj u narednom periodu zaživeće četiri omladinska kluba koja će okupljati mlade i ambiciozne ljude sa idejama za unapređenje položaja mladih ali i generalno, regiona u kojima će delovati. Ovakvi klubovi biće otvoreni u Srbiji i Bugarskoj, tačnije u Pirotu, u okviru Narodne biblioteke Pirot i Srednje stručne u Pirotu, u Dimitrovgradu u tamošnjoj Gimnaziji. U okviru ovog projekta, budućim omladinskim klubovima podeljena je informatička i kancelarijska oprema, koja je neophodna za njihovo funkcionisanje. Oprema je uručena direktorima institucija koje su uključene u ovaj projekat – Bojani Ćirić, direktorki Narodne biblioteke Pirot, direktoru dimitrovgradske Gimnazije Bratislavu Stamenovu i direktorki Srednje stručne škole Pirot Mariji Ćirić.

Danas je u okviru pomenutog projekta održan drugi krug treninga na kome su učenici koji će učestvovati u radu omladinskih klubova, sa svojim mentorima-profesorima, razgovarali o idejama i načinima kako u praksi realizovati ciljeve ovog projekta.

Direktorka Narodne biblioteke Pirot Bojana Ćirić kazala je da će omladinski centar, koji će biti formiran u okviru biblioteke, biti smešten na Dečjem odeljenju biblioteke koje se nalazi u prostorijama Zatvorenog bazena.

-Srednjoškolci su najmanje nekako zastupljeni u biblioteci i verujem da će ovo biti mesto gde se stvaraju nove ideje, da će motivisati srednjoškolce da dođu u ideju, da razmenjuju svoje ideje i možda stvore nešto novo-kazala je direktorka Ćirić.

Sneška Tošev Milanov, učesnik u realizaciji projekta kazala je da je veoma zadovoljna načinom na koji se ovaj projekat realizuje, a posebno predavačima od kojih će polaznici imati prilike mnogo toga da nauče.

Direktorka Biblioteke Detko Petrov iz Dimitrovgrada, Albena Milev, kazala je da je ovo prvi IPA projekat ove ustanove.

-Uspeli smo da uključimo omladinu, da se upoznaju na pravi način sa funkcionisanjem biblioteke, da pronađu sebe i upoznaju se sa svojim mogućnostima, a kako bi bili pravi lideri u budućnosti-kazala je direktorka Milev.

Marija Ćirić, direktorka Srednje stručne škole kazala je da je ovo još jedan značajan projekat za ovu školu.

-Otvaranjem ovog đačkog kluba u našoj školi nadamo se da ćemo poboljšati kvalitet obrazovanja tako što ćemo učenicima pružiti mesto gde će produbljivati svoja sadašnja znanja, zainteresovati se za vannastavne aktivnosti. Smatramo da su neformalno obrazovanje i vannastavne aktivnosti veoma bitne za celokupan razvoj ličnosti učenika. Nadamo se da će se probuditi inicijativa kod učenika, da i sami predlažu aktivnosti i buduće projekte-kaže direktorka Ćirić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker