Srbija

FORBS: Srbija među šampionima u vakcinaciji u Evropi zahvaljujući korišćenju naprednih tehnologija i veštačke inteligencije

Prema pisanju čuvenog magazina FORBS, potpuno neočekivano, među liderima na globalnom planu, kada je o vakcinaciji reč, je Srbija, i to zahvaljujući upotrebi modernih tehnologija i veštačke inteligencije. Ta sprega, uz korišćenje više različitih vakcina, učinila je od Srbije jednog od lidera u globalnom procesu vakcinacije, koji će umnogome uticati na sve aspekte života narednih godina, piše Forbs.

Kako se navodi u članku autora Marka Mineviča, 2021. godina je izuzetno značajna za čovečanstvo jer će napori vlada da što uspešnije sprovedu vakcinaciju stanovništva odrediti naše živote u dolazećim godinama.

-Širom sveta, zemlje neumorno rade na distribuciji vakcina, pokušavajući da zaustave efekte mutacija “u korenu”. Ipak, neke zemlje su se pokazale značajno efikasnijim kada je o ovom procesu reč u odnosu na druge zemlje. Koristeći moć naprednih tehnologija i veštačke inteligencije, nacije poput Srbije, Grčke, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, uspele su da uspostave i optimizuju efikasnu distribuciju vakcina i naprave efikasne mreže vakcinalnih punktova. Srbija je prikazala savršenu “studiju slučaja”. Građani Srbije imaju mnogo opcija, mogu da biraju da li žele da budu vakcinisani i kojom vakcinom preko elektronskog sistema (E-uprava prim.aut), da izaberu kojom vakcinom žele da budu vakcinisani i lokaciju gde žele da budu vakcinisani-navodi se u članku Forbsa.

U članku autor citira izjavu savetnika premijerke Ane Brnabić – Vukašina Grozdića koji je izjavio da se u Srbiji znalo da je brzina imunizacije od velikog značaja, te je zbog toga i pre nabavke prvog kontingenta vakcina, razvijen softver koji pomaže upravo na ovom polju, jer ceo postupak ubrzava za čak tri puta, u isto vreme poštujući volju građana Srbije. Srbija je zapravo jedina zemlja na svetu gde građani mogu da biraju tip vakcine-navodi se u ovom članku.

vlada srbije grb

Srbija, prema Euronews-u, ima drugi najbrži sistem vakcinacije u Evropi,  a kako je izjavljivala premijerka Ana Brnabić, ovaj jedinstven pristup u vakcinaciji uspostavljen je upravo kako bi građani Srbije mogli da biraju vakcinu što u krajnjoj instanci dovodi do rasta poverenja  javnosti i povećanja stope imunizacije, navodi se u članku Forbsa.

 

Imunizacija u Srbiji se sprovodi širom zemlje na 410 vakcinalnih punktova, u Beogradu na 18 lokalcija, a samo na Beogradskom sajmu, uspostavljen je sistem u okviru koga na 50 vakcinalnih punktova dnevno može biti vakcinisano i preko 8.000 ljudi.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker