Gradska hronika

Fondacija “Dajana Paunović” u Pirotu – Cilj sastanka poboljšanje položaja žena i promocija mera populacione politike

Na sastanku koji je organizovan u Gradskoj upravi predstavnici  fondacije „Dajana Paunović“ promovisali su mere Republike Srbije u oblasti populacione i politike ravnopravnosti polova. Sastanku su prisustvovale žene, predstavnice lokalne samouprave, javnog sektora, odbornice i predstavnice organizacija civilnog društva. Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine Grada Pirota  i predsednica Saveta LAP za rodnu ravnopravnost  predstavila je mere  koje grad Pirot sprovodi u cilju  poboljšanja položaja žena kao i mere populacione politke .

Milena Dimitrijević, predsednica Saveta LAP za rodnu ravnopravnost kaže da grad  Pirot ima žensku odborničku mrežu ,komisiju za rodnu ravnopravnost i Savet za rodnu ravnopranost  a sve u cilju jačanja kapaciteta i poboljšanja položaja žena.  Ona je podsetila da je na jučerašnjoj sednici  Gradskog veća usvojen predlog  izmene  odluke koja se odnosi na veću zastupljenost žena u savetima mesnih zajednica,  koji će se već sutra naći pred  odbornicima lokalnog parlamenta.

Dajana Paunović, predstavnica istoimene fondacije istakla je da je njihov cilj ekonomsko osnaživanje žena, afirmacija žena, podsticanje preduzetništva, promocija jednakih mogućnosti. Ona kaže da je cilj današnje posete povezivanje I zajednička saradnja lokalne samouprave i  fondacije u cilju zajedničkog rešavanja problema. Ona kaže das u iskustva na terenu različita za rešavanje pojedinih problema neophodna je izmena zakonske regulative, dok su  za druge potrebna samo finansijska sredstva.

“Došli smo da vidimo na čemu vi radite kao grad, šta  je prioritet u Pirotu , sa kakvim problemima se sučavate, šta je to što ograničava građane u svakodnevnom funkcionisanju. Mi smo u mnogim gradovima gde smo bili odmah detekovali problem i odmah našli rešenje problema zajedno sa građanima koji daju predloge. Tamo gde sve dobro funkcioniše preuzimamo te dobre primere i prenosimo ih dalje, gde je to potrebno kao primere dobre prakse” rekla je predstavnica fondacije “Dajana Paunović”.

Predstavljajući mere u oblasti populacione i politike ravnopravnosti polova  koje sprovode državne institucije Republike Srbije, Marko Matić, član Fondacije, kaže da Srbija gubi stanovništvo i da  imamo negativan prirodni priraštaj. U skladu sa tim, rekao je da je krajem prošle godine donet set mera u oblasti populacione politike koje bi trebalo da dovedu do  sistematskog rešenja u ovoj oblasti.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker