Lokalna samouprava

Fond za razvoj poljoprivrede: 1.150 poljoprivrednika koristilo subvencije za unapređenje gazdinstava

Ukupno 1.150 pirotskih poljoprivrednika tokom ove godine koristilo je subvencije za razvoj poljoprivredne proizvodnje iz Fonda za razvoj poljoprivrede Grada Pirota, koji je ove godine raspolagao sumom od oko 58 miliona dinara, kazao je danas Pirotskim vestima pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu Goran Popović.

-To je nešto veći broj nego prethodnih godina jer smo ove godine počeli da subvencionišemo i veštačko osemenjavanje. Najveće interesovanje bilo je u povrtarskoj, ratarskoj i voćarskoj proizvodnji i tu imamo 365 koristnika. Veoma je značajno da je veliki deo subvencija korišćen za kupovinu mini-sistema za navodnjavanje, pumpi za navodnjavanje i druge opreme jer su naši proizvođači uvideli da jedno ovakvo leto može u potpunosti da im upropasti njihov rad i trud. Ovo leto je pokazalo da bez navodnjavanja u suvom ratarenju jednostavno nema proizvodnje. Ukupno 138 korisnika koristilo je subvencije za nabavku poljoprivredne mehanizacije. Zatim, subvencije za osiguranje su ove godine znatno iznad ovog broja – negde oko 170 gazdinstava je osiguralo životinje ili useve, i to je znatno iznad broja od prethodnih godina-kaže Popović.

I za 2020. godinu planirano je 58 miliona dinara za Fond za poljoprivredu Grada Pirota. 

-Planiran je isti iznos, a ukoliko se ukaže potreba mi ćemo kroz neki rebalans dodati sredstva, mada mislim da će ova sredstva biti dovoljna za podsticaj poljoprivredne proizvodnje i za 2020. godinu-kazao je pomoćnik Popović za Pirotske vesti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker