Međunarodni festival folkloraPirotsko kulturno leto

Folklorci očarani šarama pirotskog ćilima

Predstavnici folklornih ansambala iz Kolumbije, Kostarike, Rusije i Makedonije danas su prisustvovali tradicionalnom prijemu kod gradonačelnika Pirota mr Vladana Vasića. Tom prilikom folklorci su se posebno oduševili šarama pirotskog ćilima, posebno velikim ćilimom u Gradskoj upravi, ispred koga su se svi fotografisali i slali fotografije u zemlje iz kojih su došli i širom sveta. Takođe, gradonačelnik Vasić je svim folklornim ansamblima poklonio po jedan mali pirotski ćilim u znak sećanja na boravak u našem gradu.

U ime organizatora ove manifestacije koja se održava već 14. godina zaredom, direktor Doma kulture Miško Ćirić zahvalio se folklornim ansamblima zato što su odabrali Pirot da dođu i prikažu svoj folklor i tradiciju, a zahvalnost je iskazao i Gradskoj upravi Pirot koja podržava ovu manifestaciju od samog osnivanja.

 

-Za ovih 13 prethodnih festivala 50 i više zemalja sa gotovo svih kontinenata su prodefilovali Pirotom i to je lepa prilika da se Piroćanci upoznaju sa kulturama drugih zemalja iz čitavog sveta, upoznaju kulturu i običaje, ali i da se predstavnici zemalja koji su naši gosti upoznaju sa našom kulturom i tradicijom-kazao je Vasić.

Članica ruskog ansambla Galina Zaberežnaja kazala je Pirotskim vestima da je prvi put u Pirotu i Srbiji i da je oduševljena kulturom, tradicijom, da su ljudi dobri i da će iz Srbije i Pirota poneti lepe utiske.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker