Kultura

Film ,,Priča o višnji“ večeras u 22 h na programima Pi kanala i TV pirot

Povodom 80 godina od racije i deportacije Jevreja u Pirotu tokom Drugog svetskog rata, obe pirotske televizije, TV Pirot i Pi kanal, emitovaće večeras od 22 h dokumentarni TV film ,,Priča o višnji”.

Film predstavlja autentično svedočenje neurohiruga dr Tuvija Jusefovića o dramatičnim događajima tokom marta meseca 1943. godine, kada su bugarske okupacione vlasti sprovele raciju nad Jevrejima u Pirotu, držale ih zatočene u Sokolani gimnazije, da bi ih potom sprovele do železničke stanice, odakle su deportovani u koncentracioni logor smrti Treblinka.

Srpska premijera filma održana je u Jevrejskom kulturnom centru u Beogradu, krajem 2021. godine. Na festivalu u Sremskim Karlovcima film je nagrađen priznanjem ,,Bdenje Jakova Orfelina” a na festivalu u Velikoj Plani film je dobio glavnu nagradu Grand Prix ,,Zlatna buklija”. Na Svetski dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januara 2022, film je prikazan na drugom programu Javnog medijskog servisa RTS u okviru saradnje Ambasade Izraela u Srbiji i RTS-a. Pre desetak dana u Londonu je održana izuzetno uspešna premijera filma u okviru manifestacije ,,Srpski mesec”, koju organizuju Srpski savet Velike Britanije i Fondacija za sećanje na Jasenovac i Holokaust. U pripremi su premijere u Parizu u Francuskoj i Berševi u Izraelu, gradu u kom je živeo dr Tuvi Jusefović.

Dokumentarni film ,,Priča o višnji” realizovala je Video produkcija ,,Astra” u Pirotu. Film je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker