Kultura

Film o srpskom kolu snimaće se i u Pirotu

Film, tačnije dokumetarni serijal,  poznatog i višestruko nagrađivanog reditelja Željka Mirkovića, o fenomenu srpskog kola, između ostalog snimaće se i u Pirotu, piše SerbianTimes.

Film se radi u produkciji Optimistic films, koja je poznata između ostalog i po tome što je dokumentarac “Teslin narod” prošle godine kvalifikovao za Oskara za dugometražni film.

Snimanje dokumentarnog serijala počelo je u Beogradu, a nastavlja se u Pirotu. Reč je serijalu od 15 epizoda koji će se snimati u 15 gradova Srbije i pet gradova Republike Srpske, a glavne zvezde filma su članovi Nacionalnog folklornog ansambla Kolo.

-Pirot i okolina pripada predelu jugoistočne Srbije po imenu ŠOPLUK. Jedna od važnijih karakteristika stanovništva ovog područja su narodne igre-kola, koje na poseban način obeležavaju osobenost ovog područja. Kroz narodne igre-kola se mnogo bolje, lakše i razumljivije izražava mentalitet ljudi, jer se kroz igru lakše oseća i iskazuje ono što se rečima neda i ne može objasniti. Narodne igre-kolo bi mogle da se definišu kao ritmičko kretanje u prostoru uz muzičku pratnju ili bez nje, kao hod, pa su pokreti tela bili onaj osnov iz koga je nastalao narodno kolo. Narodne igre u kolu su vrsta tradicionalne umetnosti nastala u dalekoj prošlosti o čemu svedoče čak i slike – crteži na pećinskim zidovima. Pošto je sklonost ka igri nasledna, to se predpostavlja da su i najstariji preci upražnjavali neku vrstu kola , koje se prenoseći se s kolena na koleno usavršavalo do današnjih dana-kazao je za Serbian Times Borivoje Borko Stojanović, diplomirani koreograf u pirotskom Domu kulture.

-Kolo ili oro kako ga u Šopluku drugačije nazivaju je veoma popularan društveni događaj. Igra i staro i mlado, i muško i žensko na svečanostima, svadbama,rođenjima, slavama, saborima praktično u svakoj prilici. Kolo se kao takvo održalo kroz vekove do današnjih dana kada je postala umetnost. O narodnoj igri govore mnogi stručni časopisi, knjige a u poslednje vreme i video zapisi. Narodna igra se danas izučava na mnogim Akademijama umetnosti gde se temeljno, studiozno i analitično pručavaju i izučavaju razni oblici kola i tradicionalne igre. Moderna narodna igra podrazumeva koreografiju kao važan elemenat za postavku kola na scenu. Bez koreografije imali bismo obično, jednostavno igranje u polukrugu što je ustvari osnov i izvor svega ostalog- kaže Piroćanka Jovana Sojanović, student četvrte godine koreografske režije na Akademiji u Plovdivu.

Vasić: Pirot je grad koji se ponosi svojim kulturnim nasleđem

-Drago mi je da se Grad Pirot našao među 15 gradova Srbije u kojima se realizuje projekat snimanja dokumentarnog filma i serijala „ Srpsko Kolo“, pogotovo što je Srpsko Kolo na listi UNESKO-ve nematerijalne kulturne baštine. Folkorni ansambal Doma Kulture u Pirotu predstaviće se srpskoj i inostranoj javnosti sa tri pirotska kol a(Čačak u 10, Pešačka, Jelena), koja su autentična za naš kraj i kao takva predstavljaju deo našeg izuzetno bogatog kulturnog nasleđa. Pirot je grad koji se ponosi svojim kulturnim nasleđem, a među najznačajnijim su pirotski ćilim i pirotski kačkavalj zaštićeni oznakom geografskog porekla. Pirotski ćilim kao najzačajniji brend pirotskog kraja je kandidat da se nađe na listi UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine, rame uz rame sa Srpskim Kolom i Srpskom Slavom-kazao je mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

folklor
Pirotski folklorci/foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

-Cilj filma I dokumentarnog serijala SRPSKO KOLO je da prikaže sabornost svih Srba kroz jedinstvenu formaciju kola, kao I jačanje zajedništva i vere u zajedničku budućnost. Prizivanjem slojevitosti i lepote srpskog Kola kroz serijal gledaoci se upoznaju bliže za ovom igrom i prepoznaju njen značaj za dugoročno očuvanje sopstvenog identiteta. Ovih saznanjem i uviđanjem kroz serijal gledaoci stiču i jasnu svest o identitetu – kaže reditelj I producent filma Željko Mirković, koji je inače snimao i film o Pirotu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker