Reportaža

Filip Ćirić za Pirotske vesti:Pirot može da bude gastro-regija Srbije

Jedna od sudija veoma popularne emisije na televiziji B92 “Moja kuhinja, moja pravila” Filip Ćirić, koji je poreklom Piroćanac,  govori u ekskluzivnom intervjuu Pirotskim vestima o svom detinjstvu u Pirotu,  teškim počecima u svojoj karijeri, o takmičarkama Dragani Branković i Dušici Živković, ali i o pirotskoj kuhinji i specijalitetima, za koje kaže da predstavljaju ogromnu šansu za razvoj gastronomskog turizma u Pirotu.

filip

Filipovo detinjstvo u Pirotu je bilo ispunjeno druženjem i avanturom.

-Detinjstvo je bilo ispunjeno igrom, druženjem, avanturom. Morao sam rano da se osamostaljujem ali i to je pozitivno uticalo na moj razvoj. Nekako, i nakon 15 godina od kako živim u Beogradu, osećam da su moji najbolji prijatelji i dalje u Pirotu. Uvek se radujem dolasku u Pirot ali svega jednom godišnje dolazim na par dana. Tada sam uglavnom kod kuće i obavezno se vidim sa drugovima-kaže Filip i dodaje da su počeci u profesiji bili teški, ali da se naporan rad i trud i stalno usavršavanje uvek isplati.

-Počeo sam kao i svi da grabim i radim u restoranima sa dobrom reputacijom jer sam od samog početka hteo da učim. Sećam se situacije gde sam žrtvovao svoje prvo zaposljenje u nekom kafiću u kom sam zaradjivao 5 puta više u odnosu na tada najprefinjeniji i fine dinning restoran. Tamo sam  prihvatio da radim kao pomoćnik, samo da bi naučio kako stvari funkciunišu. Bio sam na ivici gladovanja jer mi je tadašnja zarada pokrivala samo ležaj. Pored svega sam išao u skolu i na praksu.Trajalo je oko godinu dana sve to ali sam odatle dobio reference koje su mi pomogle da radim i usavršavam se u najboljim restoranima. Tako sam i nastojao da pratim trendove da razvijam viziju i budem uvek u blizini najbitnijih dogadjaja. Vremenom sam se usavršavao preko svetske literature o savremenom kuvanju, radio sam na svom stručnom usavršavanju pa sam tako i pridobijao stalne konzumente koju su pratili moje kretanje i razvoj. Bilo je puno kompromisa i strpljenja, pa čak i velikih neuspeha-priča Ćirić za Pirotske vesti.

filip i njegoš1

 Svoj prvi restoran otvorio je već sa 24 godine.

-Sa 24 godine sam otvorio u partnerstvu svoj prvi fine dinning restoran u Zemunu. Imao sam veliki uspeh u startu i isto tako brz neuspeh te sam tako i ubrzo propao. Čini mi se da je to najteži period u mojoj karijeri. Posle toga sam bukvalno morao sve iz početka. Sada imam svoj restoran HOMA isto u partnerstvu ali koje je najzad odlično. Uspeli smo da pozicioniramo naš rad kao najkonkurentniju ugostiteljsku celinu danas u Srbiji. Veoma sam ponosan na svoje kreacije jela i ponudu tako da u planu imamo pokretanje još jednog restorana-navodi Filip.dragana brankovic dusica zivkovic

Kada je reč o programu “Moja kuhinja, moja pravila”, Filip kaže da iako se poznaje da Dušicom i Draganom, one nisu bile nimalo povlašćene u odnosu na druge učesnike, ali i dodaje da je ponosan na njihov nastup jer su one, po njemu predstavile pirotsku hranu, ali i kulturu i mentalitet na najbolji način i i bile pravi ambasadori Pirota.

-Što se tiče Dragane i Dušice, nisam nimalo bio pristrasan, iako se i poznajemo, ne bi bilo profesionalno sa moje strane. Nisam hteo da očekujem nešto posebno od njihovog kuvanja da ne bi bio pristrasan. Ali ponosan sam na njihov rad i posvećenost. Predstavile su pirotski mentalitet i samu kulturu na najbolji način, kao pravi abasadori grada-kaže Ćirić.

filip i njegoš

Govoreći o svom restoranu, Ćirić kaže da je reč o originalnom mestu, ali da u njemu i te kako važno mesto zauzimaju pirotski specijaliteti.

-Homa je brend koji predstavlja Srbiju u sadašnjem vremenu. Ona je omiljeno mesto ljudi koji žele da žive sa merom i stilom jer ih nadahnjuje i inspiriše, mesto koje je prilično osobeno i originalno. Mnogi Beogradjani vole strancima da predstave srpsko ugostiteljstvo sa Homom kao primer. I tako smo postali omiljeni…
S obzirom da sam i shef u Homi od pirotskih proizvoda koristim djubek koji poslužujem uz slani sladoled od vinogradarskog luka i ovčijeg starog kačkavalja, i slani sladoled od pečenog paradajza sa keksom od ovasa i salcom od svezeg paradajza ukomponovano sa kalamata maslinama. Koristim u sezoni čeladinke pečurkice koje se inače zvanicno nazivaju vilin karanfilic, onda kad je sezona peglanih kobasica delim ih gostima. Ima puno toga što sam predstavljao kao najodmereniju i najukusniju hranu iz Pirota-navodi Ćirić i dodaje da Pirot ima potencijala zbog brojnih specijaliteta da bude prava gastro regija Srbije.

-U mnogim zemljama postoji odredjeno geografsko poreklo namirnica i proizvoda koji utiču na predstavljanje nacionalne kuhinje, od kojih se prave nacionalna jela. U sve većoj ekspanziji je i gastronomski turizam u državama koje su posvećene gastronomiji i sveukupnom razvoju gastonomije. U Srbiji pa i u Pirotu mora da se radi na toj zaštiti i atentičnosti, što zahteva puseban trud pojedinca i društva,  pa bi rekao da nema smisla više u tome da krivimo državu za nas rezultat. Hrana i gastonomija su po meni nepresušni izvori poslovanja, tako da Pirot i treba i može da bude gasto-regija Srbije-zaključuje Filip.

Aleksandar Ćirić

fotografije-Moja kuhinja, moja pravila-B92, Aleksandar Carević

 

Slične vesti

2 Comments

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker