Gradska hronika

Festival sira i kačkavalja – Promocija najpoznatijeg srpskog sira

Festivala sira i kačkavalja biće održan u subotu 17. septembra u dvorištu Istorijskog arhiva Pirot. U okviru festivala biće predstavljena  knjiga “Kratka istorija Toplog Dola i Stare planine” dr Srđana Cvetkovića, jednog od najpoznatijih srpskih istoričara, Toplodolca, i knjiga “Pirotski kačkavalj – priča o najpoznatijem srpskom siru” autora Davora Lazarevića. Ukoliko vremenska prognoza za dan organizovanja promocije bude nepovoljna, javnost će biti blagovremeno obaveštena o eventualnom izmeštanju promocije u salu Doma kulture ili Narodne biblioteke Pirot.pirotski kačkavalj

Davor Lazarević direktor Istorijskog arhiva Pirot i autor knjige  “Pirotski kačkavalj – priča o najpoznatijem srpskom siru” kaže da se posle pauze zbog korona virusa  u Pirotu ponovo održava Festival sira i kačkavalja i da su najavljene dve promicije knjiga  koje ujedno promovišu proizvod koji je postao zaštitni znak Pirota a to je pirotski kačkavalj.

Festival je prilika da se ispriča priča  o kačkavalju, o Staroj planini  i pirotskoj ovci kao i o  privrednom životu varoši od sredine 19. veka  do današnjeg dana. Posetioci festivala će moći da probaju i  kupe kačkavalj  ali i da čuju zanimljivu priču o kačkavalju steknu pravu sliku o nastanku i izradi kačkavalja i stvaranju jednog od  najpoznatijih pirotskih brendova, kaže Lazarević.

Iako Piroćanci smatraju da su već dosta toga čuli i naučili o kačkavalju  Lazarević kaže da je ovo prilika da se nauči nešto novo jer je i on sam pripremajući material za knjigu došao do novih saznanja. “Prepostavljam da je vreme učinilo svoje i da su mnoge značajne činjenice o najpoznatijem srpskom siru tokom vremena zaboravljene. Čak se i sam naziv tokom vremena promenio jer je u svim dokumentima, izvoznim računima i drugim pisanim tragovima do Drugog svetskog rata naziv bio kaškaval a da je kasnije promenjen u kačkavalj” – kaže Davor Lazarević.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker