Lokalna samouprava

Festival sira i kačkavalja opravdao očekivanja – veliko interesovanje za pirotskim brendovima

Veliki broj proizvođača pirotskog sira i kačkavalja, ali i predstavnici mlekara iz cele Srbije, kao i brojne vinarije, učestvovali su danas na Festivalu sira i kačkavalja u Pirotu koji je održan u izvanrednom ambijentu srednjovekovne tvrđave Momčilov grad. 

Najveće interesovanje je vladalo za štandom Mlekarske škole iz Pirota gde je mogao da se proba vrhunski staroplaninski kačkavalj, đubek, ali i da se vidi kako izgleda proces spravljanja ovih jedinstvenih specijaliteta. Prisutne su bile i mlekare iz cele Srbije, između ostalog i sa Sjenice pa je po veoma povoljnim cenama mogao da se kupi i čuveni sjenički sir.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je novinarima da samo par godina unazad, Pirot nije imao ovakvu turističku ponudu, niti ovakvu ponudu hrane. 

-Mlekarska škola je ne tako davno imala pune magacine kačkavalja. Sada je situacija mnogo drugačija pa ovde imamo i proizvođače i prerađivače mleka iz cele zemlje i svi dobro prodaju svoju robu. Evidentno je reč o velikom napretku za Pirot. Najveće zasluge za takvu situaciju ima poboljšanje privrednog ambijenta, zatim povećanje broja turista. Mi kao lokalna samouprava pokušavamo da te brendove osnažimo i popularišemo. Danas smo u prelepom ambijentu pirotske tvrđave koji će u narednom periodu ponovo biti simbol grada-kazao je gradonačelnik Vasić.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Pirot, a pokrovitelj Grad Pirot. 

-Zadovoljni smo kako radi TOP, namerno smo malo menjali lokacije Festivala sira jer želimo da svoje brendove promovišemo što je moguće više. To već radimo sa peglanom kobasicom, a kada je reč o ćilimu, tu radimo i Tkačku koloniju gde smo imali čitav diplomatski kor ove godine-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker