Kultura

Festival romske igre i pesme

Članovi Udruženja građana “Ternipe” organizovali su tradicionalnu manifestaciju “Romi svome gradu”. Publici su se pored domaćeg ansambla predstavili i gosti iz Bora, Bele Palanke i Niša. 

DSC01034

Koncert romskog folklora je od velikog značaja za pripadnike romske nacionalne manjine, kroz ovakve manifestacije Romi nastoje da očuvaju svoju kulturu i tradiciju i da je približe ostalim građanima.

DSC01022

– Ovakve manif se odvijaju uglavnom na jugu Srbije, a veoma je značajno što imamo jednu ovakvu manifestaciju u PIrotu. Cela romska zajednica iz našeg grada okupi i uživa u programu koji smo pripremili. Takođe, od velikog je značaja za učesnike, imamo mnogo mladih članova, koji kroz folklor upoznaju svoj nacionalni identitet, stiču nova znanja koja se prenose s kolena na koleno i razvijaju kreativnost. Na kraju, ovom manifestacijom ostvarujemo i osnovni cilj našeg udruženja, a to je integracija mladih Roma i Romkinja –  kaže Silvija Nešić iz UG “Ternipe”.

DSC01026Iako je bilo manje gostiju nego prethodnih godina, organizatori su zadovoljni posećenošću. Ovo je šesti put da UG “Ternipe” organizuje manifestaciju “Romi svome gradu” u sklopu Pirotskog kutlurno-sportskog leta. Romska tradicija je specifična i tesno povezana za pesmu, igru i način života romskog naroda.

–  Romsku kulturu karakterišu specifične i raznobojne narodne nošnje, spektar različitih muzičkih žanrova, ono što je najspecifičnije to što su Romi veseli narod. Nama je pripala izuzetna čast pripala što ovim koncertima obeležavamo Međunarodni dan mladih. Zahvaljujemo lokalnoj samoupravi i Domu kulture bez kojih ne bismo uspeli da organizujemo ovu manifestaciju –  rekao je Žikica Asković, iz UG “Ternipe”.

DSC01031Gosti su se predstavili svojim koreografijama u kojima je oličena tradicija gradova iz kojih dolaze.

– Učestvovali smo i prethodnih godina. Igrali smo Urnebes, Nišku trojku i Mirbu – reka je Milena Memedović iz Udruženja “Tolerancija za sve Niš.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker