Kultura

Festival pirotskog ćilima

U okviru Festivala Pirotskog ćilima  koji se održava od 22. do 28. avgusta  u Galeriji Čedomir Krstić organizovana je škola tkanja. Na dva razboja posetioci mogu da vide kako nastaju čuvene šare ćlima. Deo festivala je i likovna radionica za decu pod nazivom „Moj ćilim“ koji vodi akademski umetnik Vladimir Dončev.

Škola tkanja je još jedan pokušaj da se ovaj umetnički zanat sačuva od zaborava ali i da polaznice nauče tehniku izrade ćilima i time se bave u budućnosti, kaže Slavica Jovanocić iz Udruženja tkalja Pirot. Ona dodaje da će radionica do subote biti u Galeriji nakon čega će obuka zainteresovanih tkalja biti natavljena u Tehničkoj školi u prostorijama udruženja.

Slavica Jovanović i Đuliza Osmanović, iskusna tkalja koja u svojoj kući izrađuje ćilim za Hilandar,  zadužene su za rad sa polaznicama škole.

Likovna radonica “Moj ćilim”  koja se takođe održava u okviru prvog Festvala pirotskog ćilima, okupila je destoro srednjoškolaca  koji kreiraju ćilim viđen očima dece uz pomoć postojećih ornamenata. Izrađeni su šabloni uz pomoć kojih u prvoj fazi deca sama kreiraju nove šare i nove kompozicije grafitnom olovkom doku drugoj fazi sledi oslikavati bojama koje su karakteristične za pirotski ćilim.

Vladimir Dončev, akademski umetnik koji vodi radionicu kaže da će u subotu biti priređena izložba radova a deci će bitii podeljeni prigodni pokloni i zahvalnice za učešće na radionici.

Prvi festival pirotskog ćilima  održava se od 22. do 28. avgusta. Dvadesetak primeraka ćilima koji se čuvaju u fondu Muzeja “Ponišavlja“ biće izloženo u dvorištu Istorijskog arhiva

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker