Lokalna samouprava

Festival pirotskog ćilima: Po prvi put predstavljena kolekcija ćilimova – poklon Grada Pirota najvećoj srpskoj svetinji – Hilandaru

Danas je u Galeriji “Čedomir Krstić”, radionicama izrade ćilima i prezentacijom dela kolekcije pirotskih ćilimova namenjenih Hilandaru, počeo drugi po redu Festival pirotskog ćilima. Radionice je danas obišao gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić sa pomoćnicom gradonačelnika Milicom Golubović. Vasić je tom prilikom izjavio da Grad Pirot nastoji da se očuva ćilimarstvo, o čemu svedoči podatak da je školu izrade pirostkog ćilima, koju finansira Grad a realizuje Udruženje tkalja, prošlo više desetina žena svih generacija.

Gradonačelnik Vasić podsetio je da će u okviru ovogodišnje manifestacije biti realizovan veliki broj sadržaja, među kojima je radionica namenjena školarcima koji će u Galeriji u Pirotu izrađivati “leteći ćilim”, a po prvi put je izložen deo kolekcije ćilimova koji će septembra biti poklonjen Hilandaru.

-Pozivam sve građane Pirota svih generacija da učestvuju u radu radionica, da nauče osnove tkanja ili da sa decom učestvuju u izradi “letećeg ćilima”. Večeras imamo koncert, na kraju festivala još jedan koncert. Želimo da sačuvamo ćilim od zaborava i nestajanja, da naučimo mlade naraštaje kako se tkaje pirotski ćilim, a da one žene koje žele da nauče da tkaju i ostvare dodatni prihod, da mogu da nauče. Ovde vidimo i deo ćilima koji će biti poklonjen Hilandaru. Ovde je izloženo 15, a biće ukupno poklonjeno 25 ćilima. Ja očekujem da septembra delegacija našeg grada otputuje u Hilandar i pokloni najvećoj srpskoj svetinji ovu kolekciju ćilima-kazao je gradonačelnik Vasić.

Slavica Jovanović, iz Udruženja tkalja, kazala je za PV da ćilimarstvo u Pirotu ima tradiciju dugu 300 godina, a da je između dva svetska rata na hiljade Piroćanki tkalo.

-Mi već dve godine organizujemo školu tkanja kroz koju je do sada prošlo na desetine tkalja koje su naučile osnove tkanja. Planiramo da nastavimo sa tom praksom-kaže Jovanovićeva.

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker