Kultura

Festival dečjeg dramskog stvaralaštva okupio preko 4000 dece iz Pirotskog okruga

Završna konferencija projekta Culture bridging festival, koji je okupio preko 4000 dece Pirotskog okruga, održana je  u prostorijama Odseka Pirot,  Akademije tehničko-vaspitačkih  strukovnih studija. Konferenciji je prisustvovao konzuli  Konzulata Republike Bugarske u Nišu, Dimitar Canev,  kao i  predstavnici  lokalne samouprave, škola i vrtića koji su učestvovali u realizaciji projekta.

Festival  dečjeg dramskog stvaralaštva okupio je osnovce i decu iz predškolskih ustanova iz Pirota, Babušnice, Dimitrovgrada i Bele Palanke. Projekat je realizovan u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Bugarske.

Konzul, Dimitar Canev istakao je da je pokretanje ovakvog festivala značajno za Srbiju a posebno za Pirotski okrug i da će se Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske uvek zalagati za ovakve projekte koji grade mostove. “Ovaj festival je usrećio 4000 dece Pirotskog okruga i to je za nas veoma važno. Ja sam mnogo srećan što smo uspeli da realizujemo, zajedno sa Emilijom Popović  kojoj sam zahvalan zbog svega što je urađeno. Nadam se da ćemo imati mogućnost da se ovaj festival održi u opštinama Pirotskog okruga i da u  perspektivi  postane godišnji festival” – rekao je generalni konzul Konzulata Republike Bugarske u Nišu, Dimitar Canev.

Rukovodilac Odseka Pirot, Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija, Emilija Popović, koja je koordinirala projektom, ističe da je  pokrenut kulturni aktivizam dece u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u  Pirotskom okrugu. “Poboljšali smo saradnju i dokazali da među nama nema razlike  i da je kulturni aktivizam kroz muziku, scenu, umetnost, glumu, pokretač svih radnji i dešavanja u životu  i odrastanju dece. Jako smo ponosni na festival i samu realizaciju i na učešće partnera koji su nam ukazali poverenje. Svega toga ne bi bilo da Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske nije prepoznalo kapacitet da možemo da iznesemo jedan ovakav festival, naravno uz podršku Grada Pirota i Predškolske ustanove” – rekla je Popovićeva. Ona ističe da  su sve opštine Pirotskog okruga izrazile želju da festival gostuje i u njihovim gradovima. Postoji mogućnost  da  već od septembra meseca festival kao karavan prođe kroz ove gradove a da se svake druge godine organizuje novi festival sa novim predtsavma.

Predsednica Skupštine grada, Daragana Tončić  istakla je da festival pokazao sinergiju ustanova kulture čiji osnivač grad Pirot. “Prošle nedelje smo iz našeg grada poslali najlepšu moguću sliku a to su predstave i veliki broj dece. Grad Pirot će uvek biti vetar u leđa za sve projekte koji su dobri koji predstavljaju ne samo naš grad  već i čitav Pirotski okrug” – poručila je predsednica Skupštine.

U okviru Konferencije  dodeljene su  nagrade  učesnicima projekta. Žiri u sasatavu Danica Mitić, glumica Pirotskog Narodnog pozorišta, prof. dr Mirjana Stanković Đorđević i Albena Milev, v. d. direktora Centra za kulturu u Dimitrovgradu, saglasan je u oceni da je svako od učesnika zaslužio nagradu za trud, zalaganje i kvalitet predstava na festivalu.

Danica Mitić, predsednica žirija obrazložila je svaku nagradu ponaosob a generalna ocean je da je prošla nedelja bila praznik kulture u Pirotu. “ Najveća radost su deca koja igraju za decu. Zadovoljstvo je bilo gledati kako su se trudili, pokazali su profesionalnost, uzbuđenje koje su oni imali na sceni osetili smo i mi u žiriju. Publika je uživala i reagovala baš tamo gde je trebalo. Mi smo u žiriju pratile odabir tematike, dikciju, pokret na sceni, mizanscen, vizuelna rešenja, pametno korišćenje rekvizita i naravno umeće komuniciranja sa publikom” – kaže predsednica žirija. Na osnovu ovih parametara žiri je odlučio da za devet predstava u takmičarskom delu dodeli devet nagrada. “Deca su vrlo osetljiva i ranjiva tako da smo gledali da svaku predsatvu nagradimo ali zaista za ono što zaslužuju. Nagrade su podeljene za najbolju režiju, glumu, najbolju kolektivnu igru, najbolje pokrete, ples, najbolji dramski tekst” – kaže Danica Mitić.

Dodeljene su i posebne nagrade za najbolje mlade glumce i za najbolje predstave u celini.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker