Kultura

Festival “Bistre reke” prvi put na Staroj planini

Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma “Bistre reke” biće održan prvi put, od 22. do 25. jula, u napuštenom bioskopu u selu Temska. Festival je zamišljen kao mesto susreta mladih stvaralaca i profesionalaca u oblasti filmske dokumentaristike, u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, a uz takmičarske selekcije obuhvata i revije filmova, radionice, tribine i izložbe.

Festival “Bistre reke” neguje i promoviše umetničke vrednosti savremenog srpskog i međunarodnog studentskog dokumentarnog filma i podržava razvoj mladih talenata. Prema najavi organizatora, okupiće studente filmskih akademija i dokumentariste iz celog sveta. Program festivala “Bistre reke” obuhvata glavni takmičarski program, namenjen studentima, i takmičarski program namenjen profesionalnim filmskim stvaraocima.

Festival će otvoriti film Sonje Đekić “Speleonaut: Pod kamenim nebom” (2018) o nesvakidašnjem podvigu, 34-godišnjeg istraživača, Milutina Veljkovića koji u vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine kreće na jugoistok Srbije, u nameri da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Film Sonje Đekić, proglašen je najboljim dugometražnim dokumentarcem 67. Martovskog festivala u Beogradu.

Otvarajući Festival “Bistre reke” filmom “Speleounaut: Pod kamenim nebom”, i podsećanjem na tog neobičnog naučnika i njegov podvig, organizatori žele da podstaknu i ohrabre mlade stvaraoce da tragaju u kosmosima svojih kreativnih dubina i svojim novim filmskim pričama i kreacijom stvaraju neke bolje svetove za generacije koje dolaze.

Projekcije filmova, odabranih za Festival “Bistre reke”, biće svakog dana od 19 i 21 sat u napuštenom bioskopu u Temskoj, koji će zaživeti zahvaljujući ekipi FDU na čelu sa, profesorkom, Narcisom Darijević.

foto Snežana Lazić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker