Božićna škola sporta

Fenomenalna atmosfera u Školi pekarstva i poslastičarstva – Školu pohađa preko 60 učenika

U okviru Božićne škole sportova u Pirotu, kao vansportski program, u Mlekarskoj školi “Dr Obren Pejić” održava se 9. Škola pekarstva i poslastičarstva. U ovoj izuzetno korisnoj i zanimljivoj Školi učestvuje oko 60 učenika, pretežno osnovnih pirotskih škola, podeljenih u dve grupe – mlađa do 5. i starija od 6. do 8. razreda. Školom i radionicom rukovodi, profesor i osnivač Škole, Radisav Pejčić sa svojim saradnicima, profesorima, Marijom Antanasijević i Žarkom Stojanovićem i, saradnicom u nastavi, Irenom Antić.

Sama atmosfera u pekarskoj radionici Mlekarske škole je izuzetna. Sve odiše čistotom, urednošću, radnom atmosferom, savršenom organizacijom, ozbiljnošću, posvećenošću želji da se nauči nešto novo, korisno, i kasnije primeni u svakodnevnom životu. Miris testa i gotovih, pečenih, proizvoda budi posebno prijatno raspoloženje i podseća na kućnu, roditeljsku, toplinu i spokoj. Rad sa decom realizuje se kroz teoretski i praktičan deo, kaže, profesor, Pejčić.

“Najpre uradimo kvasno testo, pa beskvasno, pa to sklopimo u slavski kolač, pa onda malo prošaramo sa slatkim programima – mafini, torte i slično. Želimo da deca nauče nešto korisno i primenljivo kod kuće, a nekog to zainteresuje više pa se kasnije opredeli da dođe kod nas da nauči nešto više o zanatu. Mnogi nastave i dalje, kao što su, naše bivše učenice, Marijana i Biljana Đorđević koje su doktorirale tehnologiju pekarstva pre dve godine na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i sada se bave naučnim radom” – rekao je Pejčić.

Svaka grupa radi po sat vremena. Profesori rade pripremu, pažnja se posvećuje i teoriji i namera je da rad bude interesantan, neopterećujući. Tačno se znaju radni zadaci i uz pomoć profesora se rad odvija. Svako dete napravi svoj slavski kolač, a na kraju Škole svako iz starije grupe napraviće sukanu pitu. Tog dana, kada je završni dan, učesnicima će biti podeljene diplome.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker