Fenomenalna atmosfera u Školi pekarstva i poslastičarstva – Školu pohađa preko 60 učenika
U okviru Božićne škole sportova u Pirotu, kao vansportski program, u Mlekarskoj školi “Dr Obren Pejić” održava se 9. Škola pekarstva i poslastičarstva. U ovoj izuzetno korisnoj i zanimljivoj Školi učestvuje oko 60 učenika, pretežno osnovnih pirotskih škola, podeljenih u dve grupe – mlađa do 5. i starija od 6. do 8. razreda. Školom i radionicom rukovodi, profesor i osnivač Škole, Radisav Pejčić sa svojim saradnicima, profesorima, Marijom Antanasijević i Žarkom Stojanovićem i, saradnicom u nastavi, Irenom Antić.
Sama atmosfera u pekarskoj radionici Mlekarske škole je izuzetna. Sve odiše čistotom, urednošću, radnom atmosferom, savršenom organizacijom, ozbiljnošću, posvećenošću želji da se nauči nešto novo, korisno, i kasnije primeni u svakodnevnom životu. Miris testa i gotovih, pečenih, proizvoda budi posebno prijatno raspoloženje i podseća na kućnu, roditeljsku, toplinu i spokoj. Rad sa decom realizuje se kroz teoretski i praktičan deo, kaže, profesor, Pejčić.
“Najpre uradimo kvasno testo, pa beskvasno, pa to sklopimo u slavski kolač, pa onda malo prošaramo sa slatkim programima – mafini, torte i slično. Želimo da deca nauče nešto korisno i primenljivo kod kuće, a nekog to zainteresuje više pa se kasnije opredeli da dođe kod nas da nauči nešto više o zanatu. Mnogi nastave i dalje, kao što su, naše bivše učenice, Marijana i Biljana Đorđević koje su doktorirale tehnologiju pekarstva pre dve godine na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i sada se bave naučnim radom” – rekao je Pejčić.
Svaka grupa radi po sat vremena. Profesori rade pripremu, pažnja se posvećuje i teoriji i namera je da rad bude interesantan, neopterećujući. Tačno se znaju radni zadaci i uz pomoć profesora se rad odvija. Svako dete napravi svoj slavski kolač, a na kraju Škole svako iz starije grupe napraviće sukanu pitu. Tog dana, kada je završni dan, učesnicima će biti podeljene diplome.