Kultura

Fenomenalan nastup “Venca” u Pirotu – da se zna ko smo i odakle smo

Nacionalni profesionalni folklorni ansambl “Venac” iz Gračanice, u okviru svoje turneje po Srbiji, održao je celovečernji koncert i u Pirotu. Turneja je krenula otvaranjem Sabora trubača u Guči, a posle Pirota se nastavlja gostovanjem u Vučju, Vladičinom Hanu, Blacu, Trsteniku, Vrnjačkoj Banji, a koncerti se održavaju i u svim enklavama naseljenim srpskim življem na Kosovu i Metohiji. Pirotskoj publici “Venac” se predstavio raznovrsnim repertoarom sa temama iz Srbije i Kosova i Metohije.

Ansambl “Venac” osnovan je 1964. godine u Prištini kao Nacionalni profesionalni folklorni ansambl pod upravom Ministarstva kulture i informisanja. Do 1999. godine radio je u svojim prostorijama u Prištini, a onda u ratnih uslovima je proteran i svoj rad nastavlja u Nišu. Oktobra 2003. “Venac” se vraća na svoje ognjište i nastavlja sa radom u mestu Čaglavica, u blizini Prištine, gde ostaje do 2008. godine, a onda prelazi u Dom kulture u Gračanici gde se i danas nalazi, rekla nam je direktorka, Snežana Jovanović.

Publika i javnost dugo su bili uskraćeni nastupima “Venca”, ali u poslednje vreme polako se vraća na scenu, kaže šef Umetničkog sektora ansambla “Venac”, Miloš Cile Mitić.

“Radimo nove programe koji se premijerno izvode u Domu kulture u Gračanici, ali premijerno izvođenje uvek imamo i u Beogradu u Narodnom pozorištu, a onda i širom Srbije. Ovo je deo naše turneje koja je krenula na otvaranju Sabora u Guči. Svoj repertoar ansambl “Venac” ima još iz perioda Jugoslavije i obuhvata širi prostor i srpskog naroda i drugih naroda. Sada, umetnička politika “Venca” je da se bavimo prostorom Kosova i Metohije i stare Srbije, ono što je srž srednjevekovne Srbije i kolevka naše nacije, tako da je to ono što predstavljamo publici. Uglavnom su to narodne pesme i igre i običaji sa Kosova i Metohije, malo zadiremo u neku širu oblast stare Srbije, oblasti Raške i Severne Makedonije”- izjavio je Mitić.

Foto: Ilija Pejčić Lika

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker