Kultura

„Fanto – ludorije jednog neobičnog psa“ – nova knjiga autorke Natali Stanković

Dugo posle knjige „Bontiniranje – umeće lepog ponašanja i komunikacije“, stiže druga knjiga Natali Stanković „Fanto – ludorije jednog neobičnog psa“. U prvoj knjizi su junaci deca, a ova knjiga napisana u dvadeset i četiri priče ispričana je iz ugla psa Fanta. Autor romana, Natali Stanković, kaže da je „Fanto –  ludorije jednog neobičnog psa“  roman za decu, a opet namenjen je svima. Pas Fanto priča priču o svom odrastanju, sazrevanju, razvoju, vaspitanju  i obrazovanju kroz ludorije svakodnevnih aktivnosti u porodici Katić.

Pas počinje priču iz legla majke Feste i mnogobrojne pseće porodice. Bira ga devojčica Tina i vodi svom domu. Tinin dom, postaje i Fantov dom. NJih dvoje žive zajedno iz dana u dan odlazeći na bazen, igrajući fudbal, učeći vožnju bicikla, slaveći rođendan, odlazeći na sankanje,  čisteći kuću…. Oboje prolaze kroz prvo zaljubljivanje i prva razočarenja, kroz osećaj voljenosti, ali i odbačenosti, nedovoljnosti… I baš kad pomisle da je sve u njihovom životu kako treba pojavljuje se Pedro!!! Pojava Pedra je poput ispita zrelosti za oboje. “Da li su položili ispit ili ne i ko je na koji način došao do značajne spoznaje u životu, čitajte u knjizi” – tajanstvena je autorka, Natali Stanković.

Pas Fanto priča priču o svom odrastanju, sazrevanju, razvoju, vaspitanju  i obrazovanju kroz svakodnevne ludorije u porodici Katić. Porodicu Katić osim mama Ane, koja je predstavnik majčinske brige, ljubavi, strpljenja i razumevanja i  oca Ace koji predstavlja autoritet, oslonac i snagu porodice, u fokusu je devojčica Tina i njen pas Fanto.  On postaje njen prijatelj, drug, a ne igračka koja bi popunila njenu usamljenost.  I Tina i Fanto prolaze kroz razne situacije koje su nepredvidive i komične,  prožete različitim osećanjima, dilemama u fazama sazrevanja. Ovo je priča o bezuslovnoj ljubavi, podršci, povezanosti i razumevanju među članovima porodice, ističe autorka knjige.

Stankovićeva preporučuje knjigu svima  koji žele da motivišu decu da čitaju i kroz čitanje ove knjige uče o značaju uvažavanja različitosti, formiranju dobrih odnosa unutar porodice, poštovanju i razumevanju. “Knjiga daje optimističan pogled na svakodnevni život. Uči nas da budemo nežni prema sebi i pažljivi prema drugima. Knjiga koja nas uči kako dođi do spoznaje, samopouzdanja,  zrelosti i mudrosti koju možemo nesebično podeliti sa drugima” – kaže, Natali Stanković.

Fanto, junak ovog romana na kraju razume da je porodica mesto gde vlada bezuslovna ljubav, podrška, razumevanje i prihvatanje svakog člana porodice baš onakav on jeste. U toplini doma se raste i sazreva  bez osude i kritikovanja, već sa blagim savetima i usmeravanjem čineći konfor zonu i za poneku grešku u istraživanju na putu odrastanja.

Fantu je svojim ilustracijama oživeo Vladimir Mančić. On je uradio i dizajn knjige. Urednik je Sonja Žikić, a lekturu su radili Miloš Sokolović i Valentina Aleksić. Dragana  Pejić Ranđelović potpisuje ulogu izdavača. Ludorije neobičnog psa Fanta u knjigu sa tvrdim povezom dopadljivo su upakovali članovi ekipe Pi Press -a.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker