Gradska hronika

Fajnenšel tajms:Iz Pirota gumama Mišelin snabdeva Evropu, Bliski Istok i sever Afrike

U najnovijem broju časopisa FDI, specijalizovanog izdanja Fajnenšel tajmsa namenjenog direktnim stranim investicijama objavljena su dva teksta o Srbiji u kojima se govori o investiciji Mišelina u Pirotu u fabriku iz koje francuska kompanija “servisira” Evropu, Bliski Istok, Srednjeistočnu i severnu Afriku kao i zemlje Komonvelta. Objavljen je i intervju sa ministarkom saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović u kome se navodi da je zahvaljujući reformama čekanje na dobijanje građevinske dozvole u Srbiji smanjeno sa 249 dana, na manje od 30 dana.

Urednica FDI magazina Kortni Fingar, koja je posetila i opštinu Pirot gde je u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj razgovarala sa predsednikom opštine Vladanom Vasićem, u svom uvodniku napominje da je Srbija, nakon 25 turbulentnih godina, u geopolitičkom, fiskalnom i ekonomskom smislu, uspela da se i politički i ekonomski stabilizuje što rezultuje optimističkim predviđanjima. To sa druge strane stvara mogućnosti za privlačenje stranih investicije u cilju borbe za smanjenje nezaposlenosti, konstatovala je urednica Fingar.

fdi magazin

sastanak
Kortni Fingar na sastanku sa predsednikom opštine u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj u Pirotu

U svom autorskom tekstu urednica Fingar se osvrnula i na Pirot, imajući u vidu da je posetila naš grad i upoznala se sa svim potencijalima Pirota.

-U Pirotu, gradu na jugoistoku Srbije, Mišelinova fabrika “Tigar tajers”  koja posluje u okviru Slobodne zone Pirot “servisira” Evropu, zemlje Komonvelta, Bliski Istok i severnu Afrike. Na 65 hektara nalaze se proizvodna postrojenja, centar za istraživanje i razvoj, kao i logistički centar i službe podrške sa razvijenim inženjerskim timom. Kompanija je investirala u nova postrojenja u okviru Slobodne zone Pirot, povećavši na taj način proizvodnju za 4 miliona guma godišnje i sada zapošljava više od 2700 ljudi. Devedeset posto proizvodnje se izvozi-zaključuje Fingar.

fdi magazin srbija

 

Ministarka Mihajlović je u intervjuu FDI magazinu kazala da je srpska vlada sprovela reformu propisa kako bi se unapredila investiciona klima i da reforme već imaju efekta.

Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker