Lokalna samouprava

Fabrici: EU sa gradom Pirotom realizovala 30 projekata vrednih preko 10 miliona evra

EU i Delegacija u Srbiji ostaće pouzdan i dobar partner Gradu Pirotu. Ovo su danas zajednički ocenili Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić. 

-Uz podršku EU Pirot je proteklih godina postao evropski grad u kome je smanjena nezaposlenost, povećane investicije i sređena infrastruktura. Pirot može da bude dobar primer mnogim gradovima u Srbiji i da se na njega ugledaju kada je reč o saradnji sa EU-rekao je Vasić nakon današnjeg razgovora sa Fabricijem u zgradi Gradske uprave.

Fabrici je konstatovao da je za EU vrlo važno koliko je dobar rad gradonačelnika i predsednika opština po Srbiji. Veliki deo propisa koji se usklađuju na putu ka EU sprovodiće se na lokale. Tu se pre svega misli na propise iz poljoprivrede, saobraćaja, komunalija…

Fabrici: EU je zajedno sa Gradom Pirota realizovala 30 projekata u vrednosti od preko 10 miliona evra

-Razgovarali smo o prošlim i budućim projektima. U proteklih desetak godina EU je zajedno sa Gradom Pirota realizovala 30 projekata u vrednosti od preko 10 miliona evra. Bilo je reč i o novom “EU PRO” programu koji će se realizovati u naredne tri godine. Reč je o 25 miliona evra namenjenih osnaživanju malih biznisa u 99 opština i gradova Srbije, među kojima je i Pirot. Evropska unija i Delegacija ostaće pouzdan i dobar partner Pirotu-precizirao je Fabrici.

 

 

Za projekat uređenja Srednjovekovne tvrđave koju će obići sutra, Fabrici je kazao da ovakvi dragulji kulturnog nasleđa moraju da se sačuvaju.

Fabrici i Vasić su danas obišli i Mlekarsku školu u Pirotu, gde ih je u obilazak škole i jedinstvene Mlekarske radionice vodio direktor škole Nenad Đorđević.

-Ova škola ima dobru saradnju sa EU, a lokalna vlast je osim saradnje sa EU na raznim projektima, sarađivala i sa nemačkom KFW bankom, ambasadom SAD u Srbiji i mnogim drugim relevantnim

Uz konstataciju da je ovde video zanimljiv način pravljenja sira, Fabrici je rekao da kombinacija tradicije, zanata i novih tehnologija donosi nove proizvode.

-Na osnovu iskustava iz moje domovine Italije, mogu da kažem da će Srbija jednog dana kada postane deo EU imati odlično tržište upravo za ovakve proizvode koji se rade u ovoj školi-kazao je Fabrici.

Direktor Đorđević je prezentovao brojne projekte koje je uspešno realizovala ova škola, upoznao visoke zvanice sa radom i asortimanom Mlekarske radionice, u kojoj đaci stiču dragocena praktična iskustva, kao i o profilima koje ova škola uspešno obrazuje.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker