BabušnicaBela Palanka

Evropski PROGRES podržava nove partnerske projekte

Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko razvojnog programa Evropski PROGRES podržati 24 nova partnerska projekta organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava sa 320.100 evra. Projekti prvenstveno imaju za cilj doprinos ekonomskom osnaživanju i povećanju zapošljivosti među ranjivim grupama stanovništva sa jugoistoka i jugozapada zemlje, kao i unapređenje njihove socijalne uključenosti. 

evropski progres

U okviru drugog kruga poziva Fonda za učešće građana, koji je bio raspisan u martu ove godine, pristiglo je 48 prijava, a najbolji projekti odobreni za finansiranje biće realizovani u 20 programskih opština, me]u kojma su i opštine Babušnica i Bela Palanka. Partnerske organizacije su obezbedile sufinansiranje u vrednosti od 44.300 evra.

-Projekti Fonda za učešće građana najviše pokazuju evropski karakter programa Evropski PROGRES јеr se njima podstiče partnerstvo između lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, što čini osnovu dobrog upravljanja. Upravo građani i građanke svojim znanjem i energijom mogu da pomognu svojoj opštini da prepozna potrebe i da zajednički reše probleme koji postoje u zajednici –  rekla je Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru Evropskog PROGRESa. 

– Kroz nove projekte nastavljamo naš zajednički rad na ekonomskom osnaživanju ranjivih i marginalizovanih grupa, pokrećemo zapošljavanje kroz osnivanje novog socijalnog preduzeća, a radićemo  i na unapređenju i jednakosti pristupa usluga zdravstvene i socijalne zaštite za naše najranjivije građane. Takođe, promovisaćemo interkulturnu saradnju među mladima i raditi na unapređenju procedura finansiranja civilnog sektora iz lokalnih budžetskih sredstava – rekla je Biljana Kerić, saradnica programа za socijalnu uključenost.

evropski progres11

Ona je podsetila i na dobre rezulate koje su ostvareni kroz 19 projekta finansiranih sa 400.000 evra u okviru prvog poziva Fonda za učešće građana, navodeći da su osnovana dva socijalna preduzeća u Lebanu i Bosilegradu, preko 30 žena iz teško zapošljivih kategorija je dobilo stalno zaposlenje, a omogućena su i 23 privremena zaposlenja za osobe sa invaliditetom sa mogućnošću za njihovo dalje radno angažovanje.  Projekti su doprineli i ekonomskom osnaživanju 30 najranjivijih porodica iz ruralnih sredina koje su započele proizvodnju meda i povrća.

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker