Ostale vestiSport

Evropska nedelja sporta – Promocija sporta i zdravog načina života

Evropska nedelja sporta održava se  od 23. do 30. septembra sa ciljem razvoja sporta i fizčke aktivnosti kao i promocije zdravog načina života. Ova sportska manifestacija realizuje se u zemljama Evrope osmi put a u Pirotu će se svakodnevno u narednih nedelju dana, kroz javne treninge promovisati klubovi i različiti sportovi. Evropska komisija pokrenula je ovu manifestaciju sa ciljem da se građani što masovnije bave fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine i fiziku spremnost. Nacionalni koordinatori za našu zemlju su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta. 

Javnim treninzima Gimnastičkog kluba “Soko 2011” i Džudo kluba “Ipon 010” u Pirotu je počela Evropska nedelja sporta. “Sportskom izazovu” na Omladinskom stadionu priključili su se i mališani PU “Čika Jova Zmaj” koji su vežbali  zajedno sa gimnastičarima i džudistima.

Ivana Stamenović, gradski većnik za sport kaže da se Evropska nedelja sporta po peti put organizuje u Pirotu. Prema njenim rečima Pirot je jedan od sedetak gradova u Srbiji koji su deo manifestacije u kojoj učestvuje preko milion učesnika u preko 200.000 događaja. Ona je pozvala sve građane da se priključe manifestaciji i pronađu sebe u nekom od sportova.

Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu podseća da je pre osam godina Evropska komisija pokrenula manifestaciju obeležavanja Evropske nedelje sporta u poseldnjoj nedelji septembra. Manifestacija je nastala kao odgovor na poražavajuće podatke da se samo 10% ljudi starijih od 30 godina bavi nekim vidom fizičkih aktivnosti a među studentima je taj procenat svega 4,5. U cilju promocije sporta i zdravog načina života pokrenuta je manifestacija koja se sada održava u četrdeset evropskih zemalja. “Evropska komisija je proglasila 2022. godinu godinom mladih i u ovih sedam dana bi upravo mladi trebalo da se motivišu da vežbaju i bave se fizičkom aktivnošću. Drago mi je da ovde vidim mnogo dece i pozivam najmlađe sugrađane da se pridruže klubovima i da se bave sportom” – kaže Ranđelović. On podseća da je 2019. Pirot izabran od strane Olimpijskog komiteta Srbije, kao jedan od 8 gradova koji su  na početku učestvovali u ovoj manifestaciji koja je sada proširena i na druge gradove u Srbiji. Pirot je grad sporta, sa dobrom infrastrukturom a uskoro će postati bogatiji novim sadržajima kada dobijemo otvoreni bazen, kaže Ranđelović.

Danilo Drašković, trener džudo kluba “Ipon 010”  kaže da je suština Evropske nedelje sporta promocija sporta, fizičke aktivnosti i druženja.  “Ovde predstavljamo deci predškolskog uzrasta čime se mi to bavim, demonstriramo naš sport i zagovaramo prijateljstvo i zdrave stilove života”, – rekao je Drašković.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker