Lokalna samouprava

Evropska nedelja mobilnosti u Pirotu

Grad Pirot od 16. do 22. septembra učestvovuje u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti. Cilj ove manifestacije jeste promocija alternativnih vidova saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva. 

Tim povodom danas je u Maloj sali Gradske uprave Pirot održana konferencija za medije.

Po rečima Zorana Krstića, šefa Odeljenja za urbanizam, stambeno-komunalne poslove i građevinarstvo u Gradskoj upravi Pirot, slogan cele akcije ove godine je “Pešačite sa nama”, a cilj je da se maksimalno promovišu pešačenje ili vožnja bicikla kao alternativni vidovi saobraćaja, u odnosu na vožnju automobila koja ima negativne uticaje na životnu sredinu a tu su i rizici od saobraćajnih nezgoda i razni drugi vidovi negativnih efekata prekomerne upotrebe automobila.

Slobodan Rančić, savetnik za saobraćaj u GU Pirot kazao je da će ove godine širom sveta u ovom događaju učestvovati 2787 gradova u 48 zemalja.

-U Srbiji Evropsku nedelju mobilnosti organizuje 19 gradova, od toga svega nekolicina pretenduje da dobije status Zlatnog učesnika Evropske nedelje mobilnosti, a među njima je i Pirot. To znači da moraju da budu ispunjena tri osnovna kriterijuma, da se organizuju aktivnosti svih sedam dana u toku trajanja ENM, od 16. do 22. septembra, da se u saobraćaju primeni jedna trajna mera koja će imati za cilj da promoviše alternativne i ekološki održive vidove prevoza. Mi smo se ove godine opredelili za uređenju trga u Ulici Branka Radičevića, gde se proširuje pešačka zona i samim tim se promoviše pešačenje. Treća aktivnost jeste organizacija Dana bez automobila – 20. septembra-kazao je Rančić. U sklopu ove kampanje, premijerno je prikazan i prvi od tri video spota koji imaju za cilj promociju bezbednog ponašanja u saobraćaju.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker