Lokalna samouprava

Evropska nedelja mobilnosti obeležava se ove godine sa sloganom „MOBILNOST BEZ ZAGAĐENjA ZA SVE”

Uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstva  građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stalne konferencije gradova i opština, i ove godine se u Srbiji obeležava Evropska nedelja mobilnosti, u periodu od 16. do 22.septembra.

evropska nedelja mobilnosti u pirotu 2019.g
Prošlogodišnje obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti u Pirotu

Ove godine Evropska nedelja mobilnosti obeležava se sa sloganom „MOBILNOST BEZ ZAGAĐENjA ZA SVE”. Cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere u gradovima i
opštinama učini pokušaj da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka. Ove godine poseban naglasak stavljen je na kvalitet životne sredine u urbanim sredinama, kazao je Pirotskim vestima Slobodan Rančić, samostalni savetnik zadužen za saobraćaj u Gradskoj upravi Pirot.

Grad Pirot od samog početka učestvuje u obeležavanju ove manivestacije.  Prošle godine je organizacija Evropske nedelje mobilnosti bila sastavni deo procesa izrade Plana održive urbane mobilnosti koji je grad Pirot realizovao u saradnji sa SKGO i nemačkom fondacijom GIZ. Za razliku od prošle godine, kada su svakodnevno organizovane promotivne aktivnosti koje su okupile veliki broj učesnika, ove godine će se zbog aktuelne situacije pandemije izazvane virusom COVID 19, Evropska nedelja mobilnosti obeležiti na drugačiji način, primeren trenutnim okolnostima. U tom smislu neće biti zatvaranja ulica za saobraćaj i masovnog okupljanja đaka i predškolaca, a planirane radionice o bezbednosti saobraćaja će se
realizovati ili online preko društvenih mreža, ili u nekom drugom povoljnijem terminu.

U utorak, 22. septembra 2020.godine, u okviru manifestacije „Dan bez automobila“, na otvorenom prostoru Trga pirotskih ratnika održaće se takmičenje na biciklističkom poligonu spretnosti. Kako bi se izbeglo veće okupljanje, upućen je poziv svim osnovnim školama da odaberu po pet predstavnika, a samo takmičenje će se sprovesti uz primenu svih propisanih mera zaštite od virusa COVID 19.

Takođe, u cilju ostvarivanja komunikacije sa građanima, pripremljena je anketa sa pitanjima u vezi problematike saobraćaja, a kako bi se prikupila razmišljanja građana i stavovi o mogućnostima za poboljšanje načina kretanja u sredini u kojoj svi mi živimo.

Link ka anketi: https://forms.gle/Jg5Uv7UWrHnMZJHa8

Evo kako je bilo prošle godine na obeležavanju ovog važnog datuma.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker