Region

Evropska komisija predložola uvođenje digitalnih vozačkih dozvola

Evropska komisija predložila je  modernizaciju vozačkih dozvola, uključujući uvođenje digitalnih dozvola, prvih u svetu, koje će važiti u zemljama EU. Predložene su i nove odredbe za poboljšanje primene saobraćajnih propisa u prekograničnom saobraćaju. Komisija je navela da je u 2022. na putrevima EU izgubljeno više od 20.000 života a najviše su stradali pešaci, biciklisti i vozači skutera i motora.


Nova pravila će unaprediti bezbednost svih učesnika u saobraćaju koja će doprineti ostavrenju cilja EU da do sredine veka na putevima niko ne pogine. Komisija je navela da je cilj modernizacije vozačkih dozvola, koja je inspirisana najboljom praksom iz nekoliko članica, da putevi budu bezbedniji i da se pojednostavi svakodnevni život.

Dnevni evropski servis navodi da su predlozi Komisije da  predviđeni probni period traje najmanje dve godine za nove vozače i  nulta tolerancija na vožnju pod dejstvom alkohola što je od ključnog značaja jer mladi predstavljaju samo 8% svih vozača a dva od pet sudara sa smrtnim ishodom uključuju vozače mlađe od 30 godina.

saobraćajna nezgoda

U periodu 2017-2020. na svakih 100.000 novih vozača bilo je deset nesreća sa smrtnim ishodom godišnje prema tri u sudarima u kojima su učestvovali iskusni vozači, pokazuju podaci programa CARE za 18 članica EU.

Predlaže se i prilagođavanje obuke kako bi se budući vozači bolje pripremili za prisustvo osetljivih učesnika u saobraćaju i bolja ciljana provera zdravstvene sposobnosti.

Komisija je saopštila i da je cilj uvođenja digitalnih vozačkih dozvola pojednostavljenje priznavanja dozvola između članica.Digitalne dozvole će biti lakše zameniti i obnoviti pošto će sve procedure biti onlajn. Takođe će građanima iz zemalja van EU sa uporedivim standardima bezbednosti na putu biti olakšana zamena dozvole za dozvolu EU. Predlog Komisije će razmotriti Evropski parlament i Savet u redovnom postupku.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker