Lokalna samouprava

EU PRO Plus program – Tri miliona evra za podršku preduzetništva, mikro i malih preduzeća

EU PRO Plus program će sutra, u sredu, 25. maja u Pirotu, u Hotelu Ana Lux od 11 časova održati info-sesiju o Javnom pozivu za podršku preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima. Evropska unija je za ovaj poziv opredelila tri miliona evra namenjena za nabavku nove opreme i uvođenje usluga kako bi doprinela unapređenju konkurentnosti malog biznisa u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Pravo učešća na pozivu, koji je otvoren do 30. juna 2022. godine, imaju preduzeća koja su registrovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2020. godine u jednoj od 99 lokalnih samouprava uključenih u program. Poziv uključuje preduzeća koja se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga koje obuhvataju informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, usluge vezane za turizam, održavanje i popravke.

Od ukupnog budžeta, dva miliona evra su namenjena za podršku proizvodnim preduzećima, a milion evra će biti utrošeno za pomoć malim biznisima koji se bave uslužnim delatnostima. Visina podrške po pojedinačnom projektu za preduzeća registrovana za proizvodnu delatnost iznosi od 10.000 do 40.000 evra, a za preduzeća registrovana za pružanje usluga od 10.000 do 30.000 evra. U oba slučaja obavezno je minimalno sufinansiranje od 20 posto vrednosti projekta, odnosno 15 posto za preduzeća iz opština koje pripadaju četvrtoj kategoriji razvijenosti.

EU PRO Plus program, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, će nakon Pirota održati informativne sesije o ovom javnom pozivu u Zaječaru, Kragujevcu, Kruševcu, Šapcu, Kraljevu, Požarevcu, Valjevu, Vranju, Preševu i Čačku, kao i dve onlajn info-sesije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker