Lokalna samouprava

EU INFO CENTAR: Javna debata u Pirotu

Informacioni centar Evropske unije, EU info kutak Niš i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji organizuju Evropsku školu debate petu godinu zaredom. Danas je javna debata održana i u Pirotu, naš grad predstavljala su tri učenika Tehničke škole, dok su ostali učesnici bili iz Jagodine i Niša. Predsednik žirija bio je gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

Srednjoškolci i studenti iz gradova širom Srbije učestvuju na radionicima u kojima uče o veštinama debatovanja, Evropskoj uniji i procesu evropskih interacija. Nakon toga, u okviru škole organizuju se javne debate u gradovima i opštinama Srbije, dok se završna debata organizuje u Narodnoj skupštini Republike Srbije svake godine u maju. Danijela Vučić, iz EU Info kutka iz Niša kazala je novinarima da se Evropska škola debate sprovodi već pet godina a kroz nju je do sada prošlo preko 300 srednjoškolaca.

-Do sada je organizovano više od 30 debata u gradova i opštinama Republike Srbije, a ove godine organizuje se i debatu u Pirotu u Skupštini grada, u sredu 17. aprila sa početkom u 12 časova. Tema tebate je Obrazovanje, i učesnici su debatovali da li obrazovni program treba da bude organizovan prema pojavama/fenomenima/interdisciplinarnim konceptima, umesto podeljen po predmetima-kazala je Vučićeva.

Gradonačelnik Vasić kazao je da je veoma važno da se mladi ljudi upoznaju sa procesima u integraciji EU, a posebno je važno da ih osnažimo da budu samouvereni u javnom nastupu, sučeljavanju mišljenja, jer to će im pratiti tokom čitavog života zbog čega je javni nastup veoma bitan.

-Nadam se da će oni i dalje ostati aktivni u javnom životu grada i zemlje i da će ovo biti jedno lepo iskustvo za njih-kazao je Vasić.

Nikola Stanojević, iz Tehničke škole, kazao je da je imao sreću da bude prihvaćen da učestvuje u radu škole.

-Nisam znao koliko je debata važna. Svačiji govor može da se sagleda iz drugog ugla i može da se nađe kontraargument i odbrana za svoje stavove-kazao je Stanojević.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker