Lokalna samouprava

EU donirala vozila mobilnim timovima za inkluziju Roma. Jedan auto i Gradu Pirotu

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić sa saradnicima, danas, 11. marta 2019. godine, na platou ispred Palate Srbije prisustvovao je svečanoj dodeli 30 vozila gradovima i opštinama koji imaju uspostavljene mobilne timove za inkluziju Roma, a u cilju podizanja njihovih kapaciteta i adekvatnog funkcionisanja. Vozila donira Evropska unija, a današnju dodelu organizovala je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u sklopu Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma.

Vasić u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Febricijem

Ovom prilikom prisutnima su se obratiti i uručili ključeve vozila: Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Pored Grada Pirota, u čije ime je gradonačelnik Vasić preuzeo donaciju, vozila su dobile i sledeće lokalne samouprave: Aranđelovac, Bečej, Vršac, Doljevac, Lebane, Loznica, Mladenovac, Smederevska Palanka, Surdulica, Čukarica – Beograd, Beočin, Bačka Palanka, Ruma, Pećinci, Kovačica, Stara Pazova, Subotica, Zrenjanin, Paraćin, Požarevac, Aleksinac, Kraljevo, Bor, Zaječar, Šabac, Vladičin Han, Vlasotince, Lajkovac i Niš.

Osim 30 automobila Fiat Tipo, lokalne samouprave za potrebe mobilnih timova za inkluziju Roma u okviru Programa “Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma”, ovom prilikom dobile su i 30 laptop računara.

Mobilni timovi za inkluziju Roma su radna tela grada/opštine, formirana u cilju jačanja saradnje između lokalnih institucija i romske zajednice. Članovi mobilnih timova organizuju zajedničke terenske posete romskim naseljima i pružaju zajedničku i koordinisanu podršku i pomoć pojedincima i porodicama.

Realizacijom Programa, SKGO nastoji da stvari uslove za formiranje i funkcionisanje inovativnog pristupa za inkluziju Roma i Romkinja na lokalnom nivou, i na sistemski, sveobuhvatni i održiv način radi na osnaživanju lokalne zajednice u skladu sa Strategijom za inkluziju Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

 

Milica Golubović: Grad Pirot jedan od 30 gradova u kojima je formiran Mobilni tim za inkluziju Roma

-Mobilni tim za inkluziju Roma u Pirotu formiran je prošle godine. Grad Pirot je jedan od 30 gradova u zemlji koji ima Mobilni tim. Očekujemo da je ovo još jedna mera koja će pomoći inkluziju Roma u Pirotu. Takođe, imamo i koordinatorku za Rome a u toku je i izrada strateškog dokumenta Lokalnog akcionog plana za Rome-kazala je pomoćnica Golubović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker