Kultura

“Etno glamur” Silvane Tošić – oda pirotskom ćilimu

Modna linija, “Etno – glamur” Silvane Tošić priredila je prisutnim Piroćancima jedno fenomenalno veče, puno emocija, topline, pomalo nostalgično, ali ipak razdragano i obojeno šarama pirotskog ćilima. Tošićeva na izuzetno dopadljiv način spaja moderno i tradicionalno. Vodi računa o svakom detalju, ničeg premalo, ničeg previše. Njene raznovrsne modele nosili su deca, tinejdžeri, mladi i stariji. Više generacija na jednom mestu i sa istim ciljem koji Tošićeva ima pred sobom – sačuvati najvrednije kulturno nasleđe Pirota – pirotski ćilim i njegove šare.

Modna linija “Etno – glamur” nastala je pre šest godina. Počelo se skromno, od izrade etno tunika i komada, ćilim torbi i ponča. Vrlo brzo ova Modna linija postaje prepoznatljiva i oličenje je originalne tradicionalne mode. Kvalitet je potvrđen učešćem na značajnijim modnim dešavanjima – Serbia fashion week, Pariz fashion week, Torino fashion week digital, ali i samostalnim modnim revijama. Dobitnik je nagrade “Potez godine” Okružne privredne komore, prvi Oskar Srbije i Balkan awards za promociju tradicije i kulturnog nasleđa kroz modni dizajn. Početkom ove godine “Etno glamur” se našao u naučnom radu “Pirotski ćilim kao vizuelni simbol u savremenom modnom dizajnu” Dragane Frfulanović.

Pozdravljajući prisutne na Modnoj reviji “Made in Pirot”, kreator Modne inije “Etno glamur”, Silvana Tošić, kaže da je ovo prilika da se podsetimo na ono najvrednije sa oznakom “made in pirot” – ćilim i šare pirotskog ćilima.

“Kao što sam rekla prilikom našeg prvog susreta 2016. godine “Etno- glamur” je manje moda , a mnogo više oda pirotskom ćilimu i njegovim umetnicama – tkaljama. Verujem i sigurna sam da duhovna snaga Pirota leži u šarama ćilima. To je amanet naših baka i prabaka, to je amajlija koja nas štiti i koju ne smemo da zaboravimo, niti da je samo čuvamo u fiokama i muzejima. Ovu lepotu, ova umetnička dela moramo stalno da pokazujemo i Srbiji i svetu. Fascinacija šarama pirotskog ćilima u svetu nije utopija, to je realnost. U to sam se i sama uverila 2019. godine u prestonici mode – Parizu. Ako je Pariz prestonica mode, slobodna sam da kažem da je Pirot prestonica tradicionalne mode”- izjavila je Silvana Tošić.

 

Direktorka Gimnazije u Pirotu, Ivana Kostadinović, koja je sa svojom ćerkom bila direktan učesnik Modne revije kaže da se na ovakav način nastavlja priča o ćilimgradu – Pirotu. Smatra da Silvana Tošić sa mnogo ljubavi i umeća radi ovaj posao, mada to nije njeno osnovno zanimanje.

“Mislim da ovo radi iz zadovoljstva, iz ljubavi prema svom gradu, tradiciji, svojoj porodici, jer koliko smo svi čuli njena majka i baka su bile ćilimarke. To je preneto na nju, a ona prenosi na svoju ćerku i svake godine njene modne revije su vrlo zanimljive, emotive, a to smo osetili i ovog puta. Revija je u potpunosti uspela. Kada se pogleda unazad, jesu to uvek motivi šara pirotskih ćilima, ali su uvek na nov način predstavljeni kroz različite odevne predmete i predstavljaju spoj modernog i tradicionalnog. Veoma sam ponosna što sam sa svojom porodicom, sa svojom ćerkom učestvovala, i na jedan lep način smo izneli neke teme koje su bile polazna osnova za modnu reviju. To je vrednost porodice, sukob generacija, ali ovde je preko motiva i melodija koje su pratile Reviju čini mi se povezane različite generacije. Pokazuje se da je Pirot i kroz ove neobavezne aktivnosti grad koji neguje, voli i poštuje svoje običaje, tradiciju, ono što je vekovima negovano, čuvano, sada sa novim generacijama, nadam se, nastavlja da živi”- rekla je Kostadinovićeva.

Učesnik Modne revije bio je i zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, sa svojom decom. U šali kaže da manekene zamišlja kao vitke i kršne momke, a ne oniske i zdepaste ko što je sam, ali je sa velikom radošću učestvovao.

“Šalu na stranu, što se tiče tradicije Tošićeva na ovakav način čuva vizuelni identitet grada. Da vas podsetim da je naša kornjača na našem grbu i da je ona zvanični vizuelni identitet grada. Tu šaru sa pirotskog ćilima ona čuva na svoj specifičan način. Kada govorimo o šarama Tošićeva nam dokazuje da se šara ne čuva samo na ćilimu, već da tu šaru promoviše, pre svega kod mladih ljudi, da im ona bude dopadljiva, da bude materijal koji može da se vizuelizuje na više načina i zaista mi je učinila čast kada me pozvala da budem jedan od promotera”

Grad Pirot staje iz svakoga ko čuva tradiciu i unapređuje vizuelni identitet jer ovo jeste unapređenje vizuelnog identiteta, dodao je Colić.

“Ono što je važno svi koji su pozvani su učestvovali i svi su bili počastvovani i srećni zbog poziva. Bilo je mnogo mladog sveta, a odziv ljudi je bio odličan. Ovakva manifestacija zavređuje mnogo veću pažnju i nadam se da će sledeća revija biti na Maloj sceni, u novom ambijentu, sa rasvetom kakvu zaslužuje ovakva manifestacija. Sve ono što se dogodilo je za svaku pohvalu i nadam se nekoj hiperprodukciji i da imamo ovakve stvari na prodaju i postignemo neku vrstu standarda i sertifikacije tih naših ukrasa. Mogu samo da čestitam i obećam da će grad tek pružati podršku u opstanku ćilimarstva, i mislim da je Tošićeva utrla put nečemu što će zaista trajati” – izjavio je Colić.

Foto: Ilija Pejčić Lika

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker