Korona virus

Epidemiolozi ZZJZ u Pirotu: Jedino vakcinacijom može biti sprečen još jedan epidemijski talas

Iako se poslednjih par nedelja tek sporadično registruju slučajevi oboljevanja od covid19 virusa, epidemiolozi pirotskog ZZJZ apeluju na stanovništvo da se tokom jula i avgusta vakciniše u što je moguće većem broju, kako bi se stvorio kolektivni imunitet, za šta je potrebno 70 posto vakcinisane populacije. Jedino na taj način može se sprečiti novi epidemijski talas, poručuju epidemiolozi.

U petak 2. jula registrovana su dva pozitivna novoobolela laboratorijski potvrđena lica sa područja Okruga (iz Dimitrovgrada), posle dve nedelje bez pozitivnih. U subotu 3. jula nije bilo pozitivnih novoobolelih.
Na osnovu pristiglih prijava zaraznih bolesti, od početka epidemije na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 5848 osoba: u Pirotu 3399, Dimitrovgradu 781, Babušnici 617, Beloj Palanci 1051. Od početka epidemije do danas registrovana su 254 umrla lica sa područja okruga.
Sva lica potvrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 4 lica (potvrđeni i kontakti).
U Opštoj bolnici Pirot nema pacijenata sumnjivih ili obelelih od Kovid-a 19.
Epidemiološka situacija u okrugu procenjuje se kao POVOLJNA.
POTREBNO JE DA SE U JULU I AVGUSTU POVEĆA OBUHVAT VAKCINACIJOM NA 70%, KAKO BI IZBEGLI JOŠ JEDAN EPIDEMIJSKI TALAS. VAKCINA IMA DOVOLJNO (FAJZER I SINOFARM)

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker