Zdravlje

Epidemiološka situacija nestabilna – Obavezne maske u zdravstvenim ustanovama

Epidemiloška situacija u Pirotskom okrugu ponovo je nestabilna. Od 409 testiranih lica tokom prošle nedelje pozitivno je 76. U Opštoj bolnici Pirot u prošloj nedelji hospitalizovana su 2 lica od Kovid-a 19. Pirot i Dimitrovgrad se nalaze u žutoj zoni sa procenjenim umerenim rizikom za prenošenje virusa, dok je opština Bela Planka u crvenoj zoni sa većim rizikom a Babušnica u zelenoj sa manjim rizikom za prenošenje virusa.

Radne  grupe pri Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje Batut dostavile su preporuke kojih se u cilju smanjenja prenošenja virusa moraju pridržavati i građani i zaposleni u zdravstvenim ustanovama.  „Osnovna izmena je nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i za zaposlene i za pacijente kao i povećanje  broja testiranja. U poslednja dva tri meseca je smanjen broj antigenog testiranja ali je i broj obolelih bio smanjen. Stpe oboljevanja od kovida su bile jako niske ali se u poslednjih nekoliko nedelja povećava broj obolelih. Epidemiološka situacija postaje nesigurna“ – kaže, dr Radmila Zec, epidemilog Zavoda za javno zdarvlje Pirot.

Apeluje se da se što veći broj pacijenata sa znacima respiratorne infekcije testira na kovid. Dr Zec kaže da je preporuka da se testiraju i zdravstveni radnici koji imaju akutno respiratorne simptome i da oboleli budu u izolaciji najmanje sedama dana kao i njihovi kontakti na radnom mestu i u porodici.

„Kao što će se širiti kovid u kolektivima, u domovima za stare, u predškolskim ustanovama i školama tako je i u zdravstvenim ustanovama najveći rizik prenošenja kovida, s obzirom da se novi soj sve lakše prenosi“ – kaže dr Zec.

Od juna meseca potrebno je PCR testiranje za onkološke, hematološke i imunodeficijentne pacijente koji idu na hospitalizaciju zbog primanja terapije. Ovi pacijenti će se testirati i ubuduće kao i pacijenti koji su hospitalizovani zbog druge bolesti ukoliko imaju znakove akutno respiratorne infekcije.

Zabrana poseta u bolnicama zavisi od trenutne epidemiološke situacije na određenom području.

Vakcinacija je u Pirotu nekoliko nedelja unazad bila praktično zaustavljena ali je već počelo interesovanje građana. Već od sutra biće dostupna Fajzerova bivalentna vakcina koja se daje licima koja su već vakcinisana ranije.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker