Obrazovanje

Epidemijska situacija u Predškolskoj ustanovi u Pirotu stabilna – Troje dece i dve vaspitačice pozitivne na covid – 19

Krajem prošle i početkom 2022. godine u Predškolskoj ustanovi “Čika Jova Zmaj” u Pirotu epidemiološka situacija bila je izuzetno dobra. Ovih dana primećuje se blaga tendencija povećanja broja oboljevanja, ali trenutna situacija nije zabrinjavajuća kaže, direktorka, Olivera Vukovojac. Trenutno su dve vaspitačice inficirane covidom 19 i jedan od ostalih radnika. Što se dece tiče, samo troje je trenutno sa potvrđenom infekcijom COVID – 19 u tri različita vrtića.

U svim objektima Predškolske ustanove striktno se primenjuju preventivne mere, a postupa se i prema preporukama Zavoda za javno zdravlje Pirot, na osnovu preporuka Instituta “Batut”, kako postupati u slučaju bliskog kontakta kod dece.

“Roditelji su odmah informisani o svim novim merama. Novina se ogleda u tome što ukoliko su deca iz grupe bila u kontaktu sa inficiranom osobom ne idu u izolaziju ako nema dva potvrđena slučaja iz jedne grupe. Samo, ako u roku od sedam dana imamo da potvrđena slučaja onda deca koja su bila u kontaktu dobijaju karantin prema rešenju sanitarne inspekcije. Samim tim, doneta je i odluka da se smanjuje i broj dana koje deca provode u karantinu od 14 na 10. Omogućeno je smanjivanje na 7 dana ukoliko roditelj na svoj lični zahtev donese negativan PCR test” – kaže direktorka Vukovojac.

Ono što je primetno, dosta je slučajeva sezonskih respiratornih infekcija i kod dece i zaposlenih. Krajem prošle godine procenat dolazeće dece iznosio je 65 posto, ali početkom zimskog raspusta broj dolazeće dece je smanjen, što je uobičajeno u vreme raspusta. Trenutno, procenat dolazeće dece na celodnevnom boravku je oko 35 posto, što je mnogo više u odnosu na ranije godine kada nije bilo korone. Obično, u vreme raspusta bilo je dežurnih vrtića gde se procenat dolazeće dece kretao od 5 do 10 posto. Sada su dežurali svi vrtići, pre svega zbog mera da ne dolazi do mešanja dece, dodala je Olivera Vukovojac.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker